Drottning Silvia: Äntligen tid för familjen

Drottning Silvia

På pluskontot: Massor av egen tid med kungen. Men samtidigt: Snart fyra månader utan en enda kram från barnbarnen.

 

Drottning Silvias tid under vårens hemmaisolering har varit annorlunda och osäker och full av omställningar och anpassningar, precis som den har varit för väldigt många andra.

Drottning Silvia

Somriga drottning Silvia.

Men nu är hon på Solliden och inne på sin första semestervecka – utan ett enda videomöte inplanerat. Vilket inte hindrar att hon väntas göra ett inhopp på lördag, när kungen ska inviga utställningen ”Idéträdgårdar 2020” i ett hörn av parken utanför slottet.

Så blir drottning Silvias sommar

Sedan drar drottningen på sig Ölandsdräkten igen om drygt två veckor, när det är dags för sommartraditionen Årets Ölänning, också det på Solliden. Men annars är det härligt lediga dagar som gäller för drottning Silvia, som egentligen hade en rätt fullbokad sommar, med flera utlandsresor. Bland annat skulle hon och kungen ha rest till sommar-OS i Tokyo, som ju har ställts in.

Kungen och drottningen på Solliden med hunden Brandie.

Kungaparets semester har börjat.

Men nu har hon fått en lång och välförtjänt paus, även om myllret av barn och barnbarn saknas. Hade det varit som vanligt skulle de ju ha varit åtta vuxna, sju barnbarn och ett helt gäng hundar.

Kungafamiljen på Solliden.

Kungafamiljen på Solliden, ett tidigare år.

Men pausen från den kungliga kalendern är ändå den stora skillnaden, som alltid om somrarna. Så här sa drottningen till Svensk Dam i fjol:

– Det viktigaste är att få ha en tid som inte är så förprogrammerad, så att man kan ­vara tillsammans och ta dag­arna som de kommer.

Drottning Silvia

Att ta dagen som den kommer, det är lyx för drottning Silvia.

Foto: TT, Anna-Lena Ahlström/Kungliga Hovstaterna.