Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia berättar för första gången om sin brors död

07 maj, 2009, 17:18 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Vård i livets slutskede är oerhört viktigt för drottning Silvia. Hon satt vid sin brors sida när han gick bort i cancer för tre år sedan.
Annons

 

– Jag delar den ångest som många känner inför döden. Jag kan också som anhörig vittna om betydelsen av att få tillgång till rätt vård i livets slutskede.

Det berättar drottning Silvia i en intervju med Svenska Dagbladet, det är första gången som hon berättar om brodern Jörg Sommerlaths tragiska sjukdom. Jörg drabbades av strupcancer 2006 och drottningen fanns vid hans sida på ett sjukhem i Tyskland under de sista månaderna i hans liv. Hon berättar att hon såg en stor skillnad på den palliativa vården, den vård som en patient kan erbjudas i livets slutskede.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– För honom betydde det väldigt mycket att få den omvårdnaden. Det gav honom möjlighet att lindra lidandet och forma sitt liv på ett sådant sätt att han kunde känna sig helt trygg, säger drottningen.

Grundade Silviahemmet 1996

Hon berättar att hon kunde se hur man tog hänsyn till patienterna och att de kunde styra sin tillvaro mer än om de hade fått vanlig vård där mycket styrs efter fasta tider och regler.

Drottningens engagemang i vårdfrågor är stor, på 90-talet grundade hon Silviahemmet och 1996 startades utbildningen av vårdpersonal som vill fördjupa sig i vård av demenssjuka. Här på Silviahemmet finns även en dagverksamhet för demenssjuka.

Av Jenny Alexandersson

Foto: TT

Annons