Drottning Silvia berättar om oron för prins Daniel

drottning silvias oro för prins daniel

Silvia har isolerat sig på Stenhammar för att skydda sig mot coronaviruset. För Aftonbladet berättar drottningen om sin nya tillvaro – och om oron för de familjemedlemmar som absolut inte får smittas.

Kungaparet befinner sig i en speciell situation. När coronaviruset fick spridning i Stockholm lämnade de den kungliga huvudstaden för att isolera sig på Stenhammar.

I fem veckor har de befunnit sig på weekendslottet, utanför Flen, och i en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar Silvia hur deras vardag ser ut – och vad hon är mest orolig för.

Silvia

Kungaparet lever ett isolerat liv ute på Stenhammar slott.

– Jag tillhör själv gruppen 70+ och förstår hur svår situationen är för många. Att inte veta, att vara utlämnad. Jag ville förmedla att man ska lyssna till alla myndigheter, ta deras råd och naturligtvis också ha självkontroll. Sedan förstår jag också hur svårt de sjuka har det, särskilt de med demenssjukdomar som har svårt att förstå sammanhang. Det ligger på de anhöriga och vårdpersonalen att förmedla allt men eftersom patienterna inte kan följa resonemang kan de bli rädda. Det är svårt för alla parter men oerhört svårt för de anhöriga, säger drottningen i intervjun.

Silvias egna ord om sin oro för svärsonen

Hon tänker förstås mycket på patientgruppen som är drabbade av Alzheimer, eftersom hon själv har erfarenheter av att vårda sin mamma Alice Sommerlath. Engagemanget i sin moders sjukdom ledde även till att drottningen startade Silviahemmet. En mötesplats som i dag är en kombinerad dagvårdsverksamhet och utbildningsarena för vårdpersonal som får spetskompetens inom de kognitiva sjukdomarna.

I intervjun väljer Silvia också att berätta om sin oro för de familjemedlemmar, som hon inte kan träffa just nu – och som har underliggande sjukdomar och därför inte får smittas av coronaviruset.

prins daniel

Prins Daniel får vara extra försiktig och inte smittas av coronaviruset. Nu berättar drottningen om sin oro för svärsonen.

Prinsessan Christina, som har behandlats för blodcancer, och prins Daniel som har genomgått en njurtransplantation.

– Många har underliggande sjukdomar och de måste vara extra försiktiga. Tack och lov vet jag att både prinsessan Christina och prins Daniel mår bra.

Foto: TT