Drottning Silvia bjuder in till utställningen "Hemma på slottet"

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf invigde i onsdags utställningen Hemma på slottet som nu kan beskådas på Stockholms slott.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf inledde december månad med att inviga en utställning som faktiskt kommit till på hennes eget initiativ – “Hemma på slottet”, en utställning som speglar hur de första Bernadotterna skapade sig en privat sfär i de stora slottssalarna.

Broderade tofflor

Vi får titta in i Karl XIV Johans sängkammare där kungens broderade tofflor står och väntar på sin ägare invid sängen. Och vi får ta oss en titt på drottning Desiderias gamla piano, kormattan som drottning Josefina och hennes hovdamer broderade till Katolska kyrkan och ljuvliga barnkoltar som burits av Karl XV:s och drottning Lovisas son, prins Oscar.

Det bjuds också på mycket annat förstås, föremål som berättar historien om hur tillvaron såg ut för 1800-talets Bernadotter bakom slottsmurarna.

Till i mars

Utställningen “Hemma på slottet” visas i Bernadottevåningens Drabantsalar på Stockholms slott fram till den 6 mars nästa år.

 

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Stackars Silvia – hur ska hon orka››

Kunglig supé på slottet››

Kungafamiljen sida vid sida för första gången efter skandalboken››

Se fler bilder från utställningen i vårt bildspel:

[smooth=id: 467; width:430; height:800; timed:false; arrows:true;carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true;text:Alla bilder;]