Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia i bråk med grannarna på Drottningholm

23 sep, 2020, 08:00 
Drottning Silvia i grannfejd på Drottningholm
Grannen som alla drömmer om att ha? Nej, grannfejden rasar på Drottningholm, med drottning Silvia i centrum.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

 

Drottning Silvia befinner sig mitt i en bitter grannfejd. I tre år har det stormat kring de demensanpassade hus som Stiftelsen Silviahemmet har låtit bygga 500 meter från Drottningholms slott – och efter drottningens ord om konflikten i en podcast nyligen, så har tonläget skruvats upp ytterligare.

Drottning Silvia Henrik Frenkel podcasten Hjälp jag har Alzheimer
Drottning Silvia medverkar i Henrik Frenkels podd Hjälp jag har Alzheimer.

I podden ställer intervjuaren Henrik Frenkel frågan om motståndet mot husen kan handla om fördomar mot dementa – och drottningen svarar:

– Jag har inte frågat, för jag tror att det kan vara det som ligger bakom och det tycker jag är väldigt smärtsamt. Jag tycker det är väldigt grymt egentligen.

Ett uttalande som nu får en av de grannar som har drivit processen att slå tillbaka:

Annons

– Det är ju ett påstående som är häpnadsväckande, säger hen till Aftonbladet.

– Det har aldrig varit en fråga om demensvård. Det vi har gjort som boende på Drottningholmsmalmen är att skydda platsen, med dess historiska värden.

SilviaBo på Drottningholm
SilviaBo – ett stilbrott på Drottningholm? Fasaderna är av cederträ, det är spån på gavlarna och plankor på balkongsidan.

I en kommentar till Aftonbladet betonar hovets informationschef Margareta Thorgren att det är Henrik Frenkel som ställer ”fördomsfrågan”.

– Det är inget som drottningen påstår. Sedan övergår samtalet till att det tyvärr allmänt kan finnas ett motstånd, vilket är tråkigt.

Konflikten kring drottningen och SilviaBo

SilviaBo modulhus Drottningholm drottning Silvia
SilviaBo: De omstridda modulhusen på Drottningholm.

Det är alltså drottning Silvias hjärteprojekt SilviaBo som har skapat konflikten.

Annons

– Drottningen är stolt över SilviaBo-konceptet som innebär att äldre par trots demenssjukdom har möjlighet att åldras tillsammans i ett eget hem, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Svensk Damtidning.

SilviaBo Drottning Silvia
– Jag har funderat många år över en lösning så att makar inte ska behöva skiljas åt, utan kunna fortsätta bo tillsammans som de alltid gjort, sa drottningen till vår reporter 2017.

Idén föddes när drottning Silvia bjöd Ikeas Ingvar Kamprad på afternoon tea på Silviahemmet och sedan gick det fort: I maj 2017 stod de nya SilviaBo-lägenheterna klara: sex tvåor på 55 kvadrat, samt två visningslägenheter.

Drottning Silvia invigningen SilviaBo 2017
Drottningen invigde i maj 2017.

– Vi byggde på ett sätt så att det inte skulle bli så dyrt. Så det var ett mycket väl menat projekt, och kungen stödde mig helhjärtat, säger drottningen i Henrik Frenkels podcast Hjälp jag har Alzheimer.

Kungen drottning Silvia SilviaBo
Kungaparet på besök i ett av de demensanpassade köken.

Nu har husen stått tomma i tre år, men drottningen ger inte upp: Stiftelsen Silviahemmet har fått bygglov för ett nytt och omarbetat förslag, som nu ska prövas i Mark- och miljödomstolen.

Foto: TT.

Annons