“Drottning Silvia – en jubileumsbok” lanserades på Grand Hôtel

Annons

silvia-ste-1

silvia-2-steI onsdags lanserades en bok om drottning Silvia genom ett seminarium på Grand Hôtel med fokus på kvinnors ledarskap.

Seminariet på Grand Hotel inleddes med att en av bokens initiativtagare Maud Olofsson hälsade välkommen. Hon berättar om boken som kommer ut i november och om arbetet med att lyfta fram drottning Silvia som yrkeskvinna och ledare:
– Drottningen har hållit tal om ämnen som pedofili och trafficking, ämnen som vi politiker inte alltid vågat ta upp. Det har väckt både uppmärksamhet och respekt. När drottningens mor blev demenssjuk ledde det till ett engagemang som har betytt mycket för många.

Annons

Innan boken lämnas över till drottning Silvia berättade bokens författare Roger Lundgren om arbetet med boken. Boken som drottningen fick är det första exemplaret i en specialinbunden upplaga.

Av AgnetaNisbeth
Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

56 kommentarer till ““Drottning Silvia – en jubileumsbok” lanserades på Grand Hôtel”

 1. Casper Svensson, Göteborg skriver: 24 oktober, 2013

  Kommer ni att lotta ut "Drottningens hemlighet" av Johan Åsard?
  Hoppas det!
  Den handlar ju om vår älskade drottning!


 2. ATL skriver: 24 oktober, 2013

  #1 Mycket otrevlig kommentar.


 3. Åsa PetterssonRoyalist skriver: 24 oktober, 2013

  Estelle mår bra av att vara med sina föräldrar. Prins Daniel var prisutdelare i en tennisturnering, där Estelle och kronprinsessan följde med för att de skulle få vara tillsammans alla tre. Officiellt tillfälle, men ett ändå rätt avslappnat sådant. Estelles föräldrar vet bättre än någon annan när det passar att deras dotter är med. Barn mår inte dåligt av vuxenaktiviteter.
  Det enda jag önskar är att hovetiketten inte skulle behöva styra så in absurdum alltid, särskilt inte vid dylika tillfällen. Daniel var prisutdelare och den som egentligen representerade kungahuset, och då borde Victoria ha kunnat låta honom gå ut ur bilen först, eftersom hon och Estelle mer var med som sällskap. DET hade varit en fin gest från Victoria till sin man.


 4. Eva skriver: 24 oktober, 2013

  #2 ATL Vad menar du med att Casper Svenssons konmentar var otrevlig?


 5. rasmus skriver: 24 oktober, 2013

  Det är märkligt att en kvinna som varit vår drottning i så många år är så okänd för sitt folk förrutom alla bilder på henne som offentlig person och hennes engagemang (likt andra kungliga damer både inom landet och utanför landet) inom olika områden.
  Men få och knappt inga intervjuer har hon gett där man känner att man fått "lära känna" henne som person och hur hennes 32 åriga liv såg ut innan hon gifte sig,


 6. Titti W skriver: 24 oktober, 2013

  #2
  INSTÄMMER!

  Dessutom elak och onödig!


 7. Marguerithe skriver: 24 oktober, 2013

  "2" ATL,
  Kan bara hålla med. Allltför många svenskar vet inte vilken tur vi har i Sverige som har en sådan fin kungafamilj. Drottningen var så charmerande vid denna prisutdelning.


 8. Titti W skriver: 24 oktober, 2013

  #3

  "då borde Victoria ha kunnat låta honom gå ut ur bilen först, eftersom hon och Estelle mer var med som sällskap."

  Men snälla – hur orkar du bry dig?


 9. Ingrid skriver: 24 oktober, 2013

  Då föreslår jag att du läser ovannämnda bok av Åsard.


 10. Sarah skriver: 24 oktober, 2013

  #5 Rasmus
  Der har altid været en stor interesse for dronning Silvia i Danmark, nok lidt mindre i dag, hvor det er Victoria, der skrives mest om, men jeg synes vi "kender" DS rigtig godt, også til hendes barndom i Brasilien og ungdom i Tyskland… og så var hun vel kun 28 år, da hun blev kæreste med kong CG ?
  Jeg har set de fleste af "Året med kongefamilien" og der var svensk tv langt tidligere ude med at vise fra – end fx dansk tv.
  Og der synes jeg nok, at kongefamilien bød på sig selv, ikke mindst DS.


 11. Cissi skriver: 24 oktober, 2013

  Har läst Johan Åsards bok och den är ett välgjort arbete. Rekommenderas.


 12. Irena skriver: 24 oktober, 2013

  (Men, nu har ju allegra en poäng, Igen!)

  Falsarier är det värsta som finns. Man blir inte designer för att man hyr in en reklamare som offentligt säger att man är det.
  Man blir inte ett arbetarparti för att partiets egen lilla spinnare (lögnmakare?) säger att man är det.
  Men drottning Silvia, stackars prövade människa, är nog faktiskt exakt vad hon utger sig för att vara.
  Och bör tacka Maude Olofsson på sina bara knän för att hon ÄÄntligen befriar drottningen från menlöshetens gullighets-ok.
  Drottningen verkar vara en helskärpt och viljestark person. Inget fel i det.


 13. Mona skriver: 24 oktober, 2013

  Åsard är ute efter uppmärksamhet. Han ältar om samma tema
  en gång till.Drottning är inte ansvarig för det som hände under andra världs kriget. Hon har ingen skuld för hennes fars val.
  Man ärver inte skuld och skam.Drottning var inte ens född när detta
  med pappan hände. Drottningen är inte den enda med ett förflutet från Nazi tiden. Vi hade nazister i Sverige under krigetDu kanske själv har släkt med den bakgrunden.


 14. lauralanza skriver: 24 oktober, 2013

  Skandalpressen (Expressen & Aftonbladet) har medvetet valt att inte lyfta fram de positiva sidorna av vår drottning då deras agenda går ut på att ensidigt kritisera och skandalisera.

  Apropå Åsards bok så tycks författarens enda syfte vara att angripa drottningen som privatperson (förutom att undergräva monarkin som statsskick då, men det ingår ju f.ö. i författarens, TV4:s och Aftonbladets policy).


 15. Sthlm skriver: 24 oktober, 2013

  Boken som Roger Lundgren har skrivit handlar väl om tiden när Silvia har varit Sveriges drottning. Man kan undra varför ingen gör en djupdykning då det gäller Silvias leverne innan hon bestämde sig för att gifta sig med Sveriges konung.


 16. ATL skriver: 24 oktober, 2013

  What a silly comment. Hovprotokoll asido, skulle Du kunna tanka Dig att prins Daniel are en gentleman? Har Du kanske ingen erfarenhet av artighet, oppna dorrar for damer och aldre personer, sa kan jag forsta att Du tycker hennes "uppforande" for brist pa battre ord, inte var "snall" mot prins Daniel. In the end does it really matter? Silly comment!


 17. Birgit skriver: 24 oktober, 2013

  Vår fina drottning, alltid snygg men skulle behöva några kilo på sig så skulle hon vara ännu snyggare. Lite för mager är hon. Men förstås är hon tjusig som alltid!


 18. ATL skriver: 24 oktober, 2013

  Drottning verkar vacker inifran och ut. Nar jag har lyssnat pa heene da hon haller tal och blir intervjuad, bade i Sverige och har i USA, far man en varm kansla. Hon tanker innan hon svarar, skryter inte. Hon har verkligen en akta kansla for barn, ungdomar och aldre. Det verkar som om hon ar involverad i de fonder, hem, skola som hon startat. Jag vet ingen annan drottning som har gjort sa mycket, eller startat sa mycket for manniskor runt om i valrden, Sverige includerat for dem som nu vill motsaga mig. De flesta kungahusen ar involverade eller promote foreign projects.


 19. Inez skriver: 24 oktober, 2013

  #5 Fast å andra sidan beundrar folk Queen E och tycker hon är "drottningarnas drottning" och hon har inte get en enda intervju någonsin!! Tycker det behåller den kungliga glansen lite att vi inte vet hur det ser ut i deras badrum så att säga.


 20. Marguerithe skriver: 24 oktober, 2013

  "5" rasmus,
  Vi vet det vi behöver veta om drottning Silvia. Om det är något hon inte berättat, tillhör det varje människas rättighet att spara något i sitt hjärta att vila i när livet annars är hårt. Den omvittnat starka gemenskapen i hennes familj och värmen mellan syskon och föräldrar, tror jag att vissa elaka svenskar inte unnar henne.


 21. Maryou skriver: 24 oktober, 2013

  rasmus, det är så sant. Det är knappast någon idé att intervjua henne då alla hennes svar är så tillrättalagda och neutrala att man inte får veta vad hon egentligen tänker och tycker. Och detta beror väl på att hon så ska förhålla sig för att inte verka stötande för någon. På detta sätt får vi aldrig lära känna henne.


 22. Tvivlaren skriver: 24 oktober, 2013

  @8: Vari ligger turen i för oss svenskar att vi överhuvudtaget har en kungafamilj?


 23. E skriver: 24 oktober, 2013

  Människor som bara läst en bok skrämmer mig, vår drottning är
  ju bara hur söt som helst !


 24. annica skriver: 24 oktober, 2013

  Tankar som igen vid senaste tryckat SD kommer upp om Silvias väninnor: är Silvias svenska väninnor bara fruar till kungens kompisar? Ja,det kan väl vara rimligt då hon kom till Sverige som drygt 30-åring i egenskap av endast kungens flickvän/fru/drottning. Men har hon barndomsvänner från Tyskland och Brasilien från tiden innan drottningrollen?

  Funderade över samma då skandalboken och kungens vänsterprassel var som hetast och det i SD skrevs vitt och brett om drottningens lojala vänner som stöder henne. Alla "vänner" som räknades upp var gifta med kungens (barndoms)vänner! Vid kris tar kungens gamla vänner hans parti och fruar till de vännerna tar förstås makens parti. Så vem har då Silvia som vän?? Alla tar en regernade kungs parti, för man vill ju alltjämt vara i smöret. Hoppas att SD kunde redogöra vilka som utanför kungens vänkrets är Silvias vänner.


 25. Pboo skriver: 25 oktober, 2013

  Ska bli intressant att läsa den boken, liksom boken som Kungen själv kommenterat bilder och händelser som skett under sina 40 år på tronen – bra att julen kommer snart så man kan önska!

  Boken om Drottningens viktiga arbete, men i Sverige inte tillräckligt uppmärksammat och hyllat alla gånger (mycket mer så i andra länder), är oerhört positivt att den skrivits, att detta kommer fram tydligare och fler kan läsa om. Samtliga områden som Drottningen har engagerat sig djupt i som barn och ungas utsatthet och hur de utnyttjas inte minst sexuellt är viktiga frågor att fokusera på, precis som demens som blir allt vanligare och i allt yngre år.

  Tack Drottningen för allt viktigt och ihärdigt arbete under alla år!


 26. Bittan skriver: 25 oktober, 2013

  # 24, Annika. Bra skrivet, så är det säkert med "väninnorna".


 27. snickarjohn skriver: 25 oktober, 2013

  annica,
  Några tyska vänner har väl aldrig synts till.
  Inte kom det någon drös väninnor till hennes bröllop.
  Inga barndomsvänner från Brasilien.
  Ska man spekulera om varför får man väga sina
  ord på guldvåg.


 28. snickarjohn skriver: 25 oktober, 2013

  Mona 13,
  Det finns INGEN som ältar att Silvia Bernadotte är ansvarig för faderns nazistsympatier.
  Det faller på sin orimlighet.
  Däremot ältar de rojalistiskt sinnade EXAKT det Du anför i Ditt inlägg 13.
  Tiilskriv inte de monarki-kritiska åsikter ingen någonsin haft!


 29. Sabine skriver: 25 oktober, 2013

  Jeg er for ung til at huske så langt tilbage i tiden, som da Silvia S kom til Sverige, men det står i hvert fald klart for mig, at dronning Silvia aldrig, som Máxima fik lov at beholde sin sydamerikanske identitet og temperament, men skulle gøres og "optræde" svensk.
  Jeg har set fotos med DS, som spillede harmonika, set hende cykle med Victoria bagpå og være glad og folkelig, men det går ikke i Sverige, kun i Holland og DK, sorry to say it.
  Dronning Silvia fik hurtigt stækket vingerne!


 30. Sabine skriver: 25 oktober, 2013

  Nu efterlyser signaturen "rasmus" viden om Silvia som ung, udfra de kommentarer jeg har læst fra "ham", så er interessen vist mest, for at finde noget at udsætte på DS!
  Jeg håber, at der i anledningen af DS’s 70 års dag vil blive udgivet en fotobog med fotos helt tilbage til barndommen – og hvor hun selv vil fortælle historien om hvert enkelt foto. Og på et stort tv-interview om tiden som dronning.
  Ved man om der er noget planlagt? Der er mindre end to måneder til dagen.


 31. Marguerithe skriver: 25 oktober, 2013

  "13" Mona,
  Ja Åsard och Scherman är två desperata män som återigen vill ha uppmärksamhet och på nytt försöker knäcka drottningen med helt irrelevanta argument som bara förlöjligar dem själva. Man önskar att de själva blev utsatta för årslånga förföljelser och med samma krav som de nu ställer på en enskild människa.


 32. Lisa Lusth skriver: 25 oktober, 2013

  Det är väldigt intressant att jämföra det som skrivs av ett fåtal, men ständigt återkommande kritiska signaturer här och vilka resultat som oftast tidningens enkät i högerspalten ger.
  Skulle man tro det som skrivs har kungahuset ingen trovärdighet eller berättigande kvar, men när läsarna får rösta på populäraste prinsessan, vackrast klädda drottningen, mest beundransvärda kungligheten osv är det nästan alltid någon av The Bernadottes som får flest röster. Något att tänka på när man blir mörkrädd av alla påhopp på de svenska kungligheterna i kommentatorsfälten.


 33. Ingrid skriver: 25 oktober, 2013

  Du kanske ska fundera över vilka det är som röstar!


 34. Rojalist, Löttorp skriver: 25 oktober, 2013

  Hennes far utnyttjade en dålig situation och drog vinning av det, det vet ju alla numera!


 35. Humaniora skriver: 25 oktober, 2013

  31 Marguerithe! Följer dina insändare och ständiga lovord och försvar vad gäller kungafamiljens medlemmar. Jag respekterar
  dina åsikter, men delar dem inte till fullo. I de fall som monarkins representanter agerar på ett uppenbart felaktigt sätt, bör vi inte då reagera?? Jag får intrycket att du inte på något sätt vill erkänna misstag/fadäser som någon i familjen begår,utan du vill istället till varje pris ge en "förskönande" bild av kungafamiljen. -Om det skulle visa sig att någon inom denna familj begick en kriminell handling(vilken som helst) och det skulle finnas
  stark bevisning/på sannolika skäl skyldig…….skulle du då förneka detta?? ja kungen har ju straffrättslig immunitet, så han kanske uppbär ett visst skydd..men övriga familjemedlemmar?


 36. Eva M skriver: 25 oktober, 2013

  Jag tycker förföljelsen av drottningen gått för långt. Hur skulle reaktionen bli om det skrevs lika mycket om kungens morfar som verkligen var en nazist. Har sett flera filmer om honom barnbarn till drottning Viktoria av Storbrittanien vald till tysk furste då linjen dött ut. Tveksam när det gäller kungens pappa. Men jag skriver som många andra barn till dessa tyskar ska inte ställas till ansvar för vad föräldrarna gjort. Här verkar det som om journalister rotar fram negativa saker om kungafamiljen så fort det händer något positivt .


 37. Birgitta LöfgrenSvenskDamtidning skriver: 25 oktober, 2013

  Dessa eviga blommor som Drottningen alltid måste bära på.


 38. Marguerithe skriver: 25 oktober, 2013

  "35" Humaniora,
  Jag förstår inte frågan. Det är väl ingen normal människa som försvarar kriminalitet. Däremot finns det många som försöker pådyvla Kungafamiljen åsikter och handlingar som de helt oskyldiga ska stå till svars för. Drottningen som är navet i familjen har arbetat hårt för landet i snart 40 år. Hennes 3 barn är idag vuxna och försöker hitta sina roller i livet. Ibland med inte så bra resultat. Absolut inget klandervärt dock.


 39. Elle skriver: 25 oktober, 2013

  # 37 Ja, dessa eviga blommor! Ge henne ett glas vin, det går åt!


 40. snickarjohn skriver: 25 oktober, 2013

  Eva M 36,
  Läs de tre första raderna i mitt inlägg 28.
  Nej förresten, läs hela.


 41. caterineg skriver: 25 oktober, 2013

  Eva m 36: du hr alldeles rätt, om man gräver lite i högreståndsfamiljerna kommer man att finna många nazister, både i den kungliga famijen och bland adeln, som hastigt och lustigt vände blad när Hitler förlorade kriget, och jag har sällan hört någon familjemedlem som har tydligt tagit avstånd från dessa. Silvia älskade sin far och han ville väll som så många andra inte prata om saken. Jag läser just nu "Svenskarna som stred för Hitler" och där framkommer ju mycken nazism under de första krigsåren men som man nu sopar under mattan. Silvia har ingen delaktighet i detta.


 42. realist skriver: 25 oktober, 2013

  silvia yrkeskvinna? ledare? hon kan ju inte ens leda cg


 43. Humaniora skriver: 26 oktober, 2013

  38 Marguerithe, tack för ditt svar! Kan förstå ifall min fråga verkade provocerande och det var ju min tanke till viss del. – Ville få klarhet i om du "in absurdum" var/är beredd att försvara kungafamiljens medlemmar.Då du skriver: "det är väl ingen normal människa som försvarar kriminalitet", uppfattar jag det som att det finns gränser för vad även du är beredd att försvara!!

  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!


 44. emma_h skriver: 26 oktober, 2013

  Humaniora "ja kungen har ju straffrättslig immunitet, så han kanske uppbär ett visst skydd..men övriga familjemedlemmar?"

  om du backar i tiden till då VoD återvände 2010 var det ju hallaballoo med mutanklagelser om Smekmånadsgåvan i miljonklass i samband m offentligt bröllop i statlig regi med anmälningar till berörd myndighet – beskedet som sen gavs var att ingen förundersökning skulle inledas då V såsom tronföljare kunde tolkas som regentens ställföreträdare (riksföreståndare) å yrkets vägnar så då "las locket på" om det… så visst finns skydd för kungabarnen


 45. Maryou skriver: 26 oktober, 2013

  caterineg, den enda delaktigheten Silvia har är att offentligen ta avstånd från sin fars medlemskap i nazipartiet. Kanske det är för smärtsamt för henne att inse fakta.


 46. Sthlm skriver: 26 oktober, 2013

  #38
  Vi är helt uppenbart en del här som inte känner Silvia personligen. Detta tycker jag gör kommentarerna läsvärda. När man läser dina kommentarer verkar det som om du är en av hennes undersåtar. Att så okritiskt yttra sig om en annan person, utanför familjen, som du gör när det gäller Silvia tycker jag känns ytterst märkligt. Kungahuset är avlönade av staten och ska givetvis därför granskas extra noga. Ofta får de ros, men givetvis också ris, så fungerar det ju i ett demokratiskt samhälle.


 47. Eleni skriver: 26 oktober, 2013

  Bra att det finns seriösa människor som också skriver böcker!!!


 48. Linnea skriver: 26 oktober, 2013

  Att ha kvar gamla vänner eller få nya riktigt goda vänner är säker väldigt svårt i den position Drottningen befunnit sig i under 40 år,först som flickvän och sen som drottning till en kung och ett helt land.Tycker Silvia klarat av sitt värv på ett utomordentligt sätt.Hennes sätt att försöka se alla och bry sig om människor,alla utsatta grupper från barn till gamla som hon visat initiativ och handlingskraft inför,gör henne inte till en god representant för Sverige.Vet att unga kungligheter och socialt arbetande kvinnor har henne som förebild.En kvinna jag känner empati med, inte för att hon är drottning utan för att hon är ett rekorderligt fruntimmer.Att hon sen är vacker o välklädd gör inte saken sämre.Hon bevisar att äldre kvinnor kan….


 49. Linnea skriver: 26 oktober, 2013

  Menar förstås en god representant för Sverige i inlägg 43.


 50. kickr skriver: 26 oktober, 2013

  Till 42 "realist" bland de dummaste kommentarer som figurerar här. Drottningen är en god representant för kvinnor i ledande ställning.


 51. Mona skriver: 26 oktober, 2013

  Innan Silvia gifte sig med kungen så studerade hon språk och jobbade åt olympiska kommittén.
  Varför börja rota i det som hände för länge sedan.
  #42 REALIST nu är du väl ändå inte så lite oförskämd.
  Silvias uppgift är att jobba vid sidan av kungen inte styra honom.
  Kungafamiljen arbetar även om ni som skriver har så förtvivlat svårt att förstå detta.
  Ni är bara avundsjuka bittra stackare.


 52. matilda skriver: 29 oktober, 2013

  Johan Åsard är en mycket duktig och seriös undersökande journalist!


 53. Kerstin Bergström skriver: 29 oktober, 2013

  TILL ALLA
  Såg detta på FB tycker det passar här:
  Skitsnack skapas av avundsjuka,sprids av hatare,accepteras av idioter och handlar om oskyldiga.


 54. Ingrid skriver: 3 november, 2013

  53
  Riktar du detta mot alla som inte vågar se fakta, förnedrar medskribenter och bara ser subjektivt på olika företeelser.
  Menar du att monarkin ska förblinda?


 55. Monica skriver: 3 november, 2013

  Jag tycker inte Silvia kan stå till svars för vad hennes pappa gjort eller inte gjort. Vi barn kan inte välja våra föräldrar. Utan allt vad vi uträttar som människa, är det som ska räknas. Alla människors lika värde, det ska vi visa i handling. När vi gör det blir vårt liv väldigt rikt. Nu kanske inte vi vanliga humanitära människor har samma status eller samma ekonomiska möjligheter. Men vi kan göra mycket av lite resurser. Jag skulle också vilja ha mycket pengar men vet det jag gör, gör gott för personerna som får hjälpen.


 56. emma_h skriver: 4 november, 2013

  Ännu en bok… om hennes son Carl Philip är på G… boksläpp nästa vår – m all säkerhet lagom till bröllopet m Sofia, (om man ska utgå från föregående böckerna som kommit ut i anslutning till syskonens respektive bröllop/hemkomst fr smekmånad)


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar