Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia får kritik för sina pälsar: "Det är barbariskt"

21 nov, 2023, 12:04 
Drottning Silvia

Drottning Silvia har fått hård kritik för sina pälsar.

Annons

Drottning Silvia är en kvinna med en oklanderlig känsla för stil. Det är helt klart en av världens stiligaste drottningar vi har på vår tron.

Men alla inslag i Silvias garderob går inte hem i alla läger. När det blir kyligt ute och drottningen drar på sig en päls, då är det många som drar öronen åt sig.

Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!Brand logo
Jättejubel när kungen och Silvia kommer till slottet – lyssna!

Drottning Silvia får kritik för sina pälsar

Speciellt djurvännerna, som menar att Silvia genom sitt klädval stöttar en oetisk industri.

Drottning Silvia
Drottning Silvia och hennes pälsar – en kontroversiell historia!

Så här skriver djurrättsorganisationen Peta i en debattartikel som publicerades för fyra år sedan.

"Det är 2019, ingen kan längre försvara valet att utsätta djur för den tortyr det innebär att sitta fängslade hela livet, eller fångas i stålfällor, plågas med elchocker och flås för mode. Vi uppmanar drottning Silvia att ha medkänsla för djuren och skippa päls från och med nu", har Peta skrivit i en debattartikel i tidningen Syre.

Annons

"Om drottning Silvia väljer att sluta köpa päls skulle hennes namn läggas till den växande listan av offentliga personer såsom Michelle Obama, Carla Bruni Sarkozy, Melania Trump, hertiginnan av Sussex och nu även drottning Elizabeth II, som redan har tagit ställning mot den fruktansvärda pälsindustrin".

"Ställ dig på rätt sida av historien"

Kritiken tar inte slut där. När Silvia välkomnade spanska kungaparet Felipe och Letizia till Sverige i december 2021 gjorde hon det iförd en minkpäls. Det ledde till arga ord från organisationen Stoppa minkfarmerna.

"Drottning Silvia får kritik för att hon återigen visar sig i minkpäls i ett land där 8 av 10 svenskar vill förbjuda minkfarmerna. Det är 2021 och på tiden att ställa sig på rätt sida av historien", skrev organisationen på Facebook.

Även förbundet Djurets rätt har tidigare reagerat på Silvias minkpälsar

– Vi har skrivit till Silvia och bett henne att inte representera Sverige i en sådan barbarisk utstyrsel, säger representanten Per-Anders Svärd i en intervju med Svenska Dagbladet från 2003.

Annons