Drottning Silvia festade med Joe Biden – inför alla

MAJA SUSLIN / TT
Joe Biden kan bli USA:s nästa president, men han har en stark svenskkoppling. Det firades tillsammans med drottning Silvia.

mJoe Biden ser ut att göra sin hemstad Wilmington, Delaware, stolt genom att bli vald till USA:s 46:e president i ordningen. Efter en oerhörd rysare blir det poströsterna som får stå för avgörandet och hemma i Wilmington är glädjen total.

Biden gjorde sig känd för att under sina många år som senator ha pendlat från hemmet i Wilmington till jobbet i Washington, en nätt resa på 90 minuter. Han ville vara nära sina barn, som förlorat sin mamma och lillasyster i en tragisk bilolycka bara någon månad efter att Biden valts till senator i Delaware.

LÄS MER: Joe Biden drabbad av enorm familjetragedi

Drottning Silvia firade tillsammans med Joe Biden

Drottning Silvia och Joe Biden träffades i Wilmington Delaware 2013, nu är han på väg att vinna presidentvalet i USA 2020.

MAJA SUSLIN / TT

Det gav honom ett tag smeknamnet Amtrak Joe, efter USA:s statsägda företag för fjärrtågstrafik och de som körde sträckan han färdades varje dag. Han engagemang för hemstaden Wilmington har alltid varit konstant och geniunt, så han ville inte missa ett tillfälle till att fira en av stadens stora händelser genom historien, nämligen då det berömda svenska skeppet Kalmar Nyckel först ankom till staden på 1600-talet.

Ombord fanns de svenska nybyggare som skulle utgöra en stor del av stadens allra första befolkning, vilket firades på 375-årsjubileet av skeppets ankomst 2013. På plats var inga mindre än kungaparet tillsammans med Madeleine och Chris O'Neill, samt såklart Joe Biden.

Joe Biden drottning silvia kungen prinsessan madeleine presidentvalet i usa 2020

Kungaparet, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill fick alla chans att höra Joe Biden tala på firandet.

Andreas Bardell/TT

Den dåvarande vicepresidenten av USA höll ett rörande tal om de svenska nybyggarnas betydelse för stadens historia och han satt bredvid drottning Silvia under stora delar av programmet. Dagen avslutades med en rejäl fest under en galamiddag i Wilmington. Inte visste de då att de satt bredvid den blivande presidenten av Amerikas förenta stater, vilket han nu ser ut att bli!