Drottning Silvia förnedrad – fick höra att hennes svenska inte är bra nog

Drottning Silvia förnedrad – fick höra att hennes svenska inte är bra nog

Patrik ÷sterberg/TT

Drottning Silvia blev förnedrad på grund av sin svenska.

Silvias kärlekshyllning till kungen – allt fångas på film!
Slå på ljud

Drottning Silvia har ett charmant sätt att uttrycka sig. De allra flesta uppskattar hennes eftertänksamma, långsamma talmelodi och tycker att den får henne att låta som en landsmoder.

Silvia gör själv ingen hemlighet av att hon fortfarande bryter på tyska. Så här kommenterade hon själv saken i sin bok "Drottning Silvia".

"Många undrar varför jag fortfarande har accent när jag talar svenska. Jag förstår vad de menar. Man får dock tänka på att när jag kom till Sverige så var jag redan trettiotvå år och talade sex språk. Då är det svårt att börja med ett nytt", skrev Silvia då.

Drottning Silvia förnedrad på grund av sin svenska

Men trots den här förklaringen får Silvia ändå utstå påhopp då och då för sin svenska. Till exempel från författaren Björn Ranelid.

– Hon är charmant och en bra representant för Sverige. Men hennes språk är fullt av grammatiska fel, säger författaren. Exempel på Silvias grodor: "Två broms", "Det är konstig", "Det är märklig", har Björn sagt.

– Det är tabubelagt att kritisera kungligheter men ibland måste vi kunna göra det.

"Det är inte jättegrovt"

Men långtifrån alla håller med Björn. Språklärarna och författarna Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux gör en helt annan analys i sin språkpodcast Lysande lagom.

De spelar upp klipp med Silvia och recenserar hennes svenska. Slutomdömet? Övervägande positivt!

– Man hör att hennes förstaspråk är tyska i hur hon säger bokstaven t. Det är inte jättegrovt, men man kan höra lite. Och i hur hon säger ordet ”tid”. Det låter som att det är ett t på slutet. Men hon låter inte jättetysk. Det är en liten brytning, säger Emil och tillägger senare.

– Hon är en avancerad talare på svenska. Hon har jättestort ordförråd, kan tala flytande och uttrycka sig.

Överlag är både Emil och Sofi imponerade av Silvia.

– Det låter fint. Måste man anstränga sig för att förstå? Nä, det måste man inte. Det är lite små störningsmoment, om man är så noga som jag är, säger Emil.

– Här sitter vi svenskar i soffan och käkar chips och kollar på drottningen och säger: ”Öh, vilken dålig svenska hon snackar”. Och så pratar hon i tv. Tänk dig själv att prata engelska i riks-tv! Klart man blir nervös. Det är såklart en ansträngning. Det är mycket möjligt att hon pratar bättre svenska i det privata, säger Sofi.

Emil igen:

– Jag tycker att hon får oförtjänt mycket skit. Jag tycker att hennes svenska är tillräckligt bra för det hon håller på med. Det funkar. Man kan finslipa på små saker, men det kan man alltid.