Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia förnedrad på bilden: "Ett mycket fult påhopp"

01 apr, 2021, 17:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia utsattes för kanske sitt livs allra värsta påhopp.
Annons
Stora gåtan efter drottningens dramatiska olycka – hör Johan T:s analysBrand logo
Stora gåtan efter drottningens dramatiska olycka – hör Johan T:s analys

Drottning Silvia visste kanske inte vad hon gav sig in på när hon träffade kungen och blev kär. Då drevs hon av hjärtat och insåg troligen inte att det offentliga livet kommer med många utmaningar.

Som känt ansikte löper man ständigt risk att bli utnyttjad. Ibland kan andra utsätta dig för en så pass grov renommésnyltning i att det övergår i rena kränkningar.

Drottning Silvia förnedrad med bild – osannolika övertrampet

Just detta inträffade för Silvias del. Det är Instagram-kontot Historiska löpsedlar som uppmärksammat en nyhet från 1988.

Löpsedeln talar för sig själv: "Hovet protesterar – Silvia säljs som dataporr".

"Det handlade om ett datorspel som spreds via piratkopierade disketter där man kunde se manipulerade bilder på en strippande drottning och ett annat där man kunde spela klädpoker med Samantha Fox. Hovet med Elisabeth Tarras-Wahlberg i spetsen rasade och kallade det hela smaklöst och billigt", kan man läsa i bildtexten.

Annons

Christer Rindeblad, dåvarande chefsredaktör för tidningen Datormagazin (han var det mellan 1986 och 1995), uttalade sig i Expressens artikel.

– De omdiskuterade dataspelen har fått en ny avart, sa han då.

"Ett mycket fult påhopp"

Faktum är att Datormagazin skrev om spelet redan 1987.

"Det finns också enstaka svenska hacker-grupper som konstruerat helt egna datoriserade sexprogram på sina C64:or. Ett sådant svenskt spel heter 'Silvia' och visar drottningen sysselsatt med något helt onämnbart. Programmet, som är ett mycket fult påhopp på drottning Silvia, lär redan ha fått stor spridning bland datorintresserade ungdomar i Sverige", skrev skribenten Magnus Sjöqvist.

Även prins Daniel och kronprinsessan Victoria har fått sina ansikten olovligt utnyttjade, men inte i lika stötande sammanhang.

Ett kinesiskt fastighetsbolag hade en bild på kronprinsessparet på en annons som täckte en hel husvägg i provinshuvudstaden Guangzhou. Och en marockansk optikerfirma vid namn Optique Chaab hade med prinsen på en av sina affischer. I båda fallen tog hovet hjälp av sina jurister för att sätta stopp för snyltningen.

Annons