Drottning Silvia försvarar kungen i ny intervju

drottning silvia bryter tystnaden

Kungens beslut om vilka som ska tillhöra det kungliga huset skapade starka reaktioner tidigare i hösten. Nu kommenterar drottning Silvia för första gången de kungliga förändringarna.

Efter kungens besked, om att krympa kungafamiljen på titlar, har familjemedlemmarna varit sparsamma med sina kommentarer kring förändringarna. Men nu tar Silvia bladet från munnen. I en ny intervju med Göteborgs Posten ger drottningen sin syn på saken.

– Det är inte en så dramatisk förändring. Mer ett sätt att tydliggöra kronprinsessfamiljens särskilda ställning. Alla i kungafamiljen känner ett stort ansvar och kommer också i framtiden att ställa upp när så behövs, säger hon.

I framtiden ska Carl Philips och Madeleines barn “inte tas i anspråk för officiella uppdrag”. Enligt kungens skrivelse ska de mer betraktas som privatpersoner. Även syskonens roller kommer att bli friare “allteftersom tiden går”, berättade riksmarkalk Fredrik Wersäll vid en stor presskonferens tidigare i höstas och både prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia har uttryckt sig positiva kring kungens beslut.

Drottning Silvia om kungens beslut

Samtliga familjemedlemmar, förut Chris O’Neill, kommer dock att närvara vid Nobelfesten den 10 december. Den typen av representation kommer fortgå som vanligt. Precis som drottningen uttryckte det – de ställer upp när det behövs.

För egen del har Silvia inga planer på att dra ner på arbetstakten. Hon har ett imponerande tempo och är just hemkommen från Vatikanen och ett möte med påven.

Hon berättar också vad hon vill förmedla till de sju barnbarnen.

– Att berätta vad jag tycker om saker som de undrar över. Men framförallt att lyssna på vad de har att säga. Det är nog det allra viktigaste.

Foto: TT