Drottning Silvia försvarar kungen i ny intervju

drottning silvia bryter tystnaden
Kungens beslut om vilka som ska tillhöra det kungliga huset skapade starka reaktioner tidigare i hösten. Nu kommenterar drottning Silvia för första gången de kungliga förändringarna.
Annons

Efter kungens besked, om att krympa kungafamiljen på titlar, har familjemedlemmarna varit sparsamma med sina kommentarer kring förändringarna. Men nu tar Silvia bladet från munnen. I en ny intervju med Göteborgs Posten ger drottningen sin syn på saken.

Annons

– Det är inte en så dramatisk förändring. Mer ett sätt att tydliggöra kronprinsessfamiljens särskilda ställning. Alla i kungafamiljen känner ett stort ansvar och kommer också i framtiden att ställa upp när så behövs, säger hon.

I framtiden ska Carl Philips och Madeleines barn “inte tas i anspråk för officiella uppdrag”. Enligt kungens skrivelse ska de mer betraktas som privatpersoner. Även syskonens roller kommer att bli friare “allteftersom tiden går”, berättade riksmarkalk Fredrik Wersäll vid en stor presskonferens tidigare i höstas och både prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia har uttryckt sig positiva kring kungens beslut.

Annons

Drottning Silvia om kungens beslut

Samtliga familjemedlemmar, förut Chris O’Neill, kommer dock att närvara vid Nobelfesten den 10 december. Den typen av representation kommer fortgå som vanligt. Precis som drottningen uttryckte det – de ställer upp när det behövs.

För egen del har Silvia inga planer på att dra ner på arbetstakten. Hon har ett imponerande tempo och är just hemkommen från Vatikanen och ett möte med påven.

Hon berättar också vad hon vill förmedla till de sju barnbarnen.

Annons

– Att berätta vad jag tycker om saker som de undrar över. Men framförallt att lyssna på vad de har att säga. Det är nog det allra viktigaste.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Drottning Silvia försvarar kungen i ny intervju”

 1. Leo skriver: 20 november, 2019

  Det är väl prins CP o prinsessan M som skall uttala sig om förändringen, inte ingifta Sofia!


  1. Desirée skriver: 20 november, 2019

   Jag skrev sammalunda i en kommentar för någon timme sedan men den förkastades tydligen, hm. Vad kan det bero på? Vill SvenskDam att man ska sluta gå in på sidan, eller? Verkar vara så att väldigt många har slutat läsa här, då det är väldigt få kommentarer. Har intresset helt enkelt dalat för monarkin?


 2. Ingrid skriver: 20 november, 2019

  Tror inte att Silvia skulle kunna var utan sina uppdrag.


 3. Anna skriver: 21 november, 2019

  Désirée,
  I princip alla mina inlägg censureras, även om jag bara skriver “instämmer” eller dylikt. Jag tror att har man en gång skrivit en kommentar som går emot SD:s policy (dvs kritisk mot kungahuset eller monarkin i största allmänhet) refuseras efterföljande kommentarer utifrån användarnamn och e-postadress. Få se nu om denna kommer med…ungefär en av tio gör det, resten försvinner ut i cyberrymden.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar