Drottning Silvia hamnade mitt i popcorn-regnet!

Kungaparet vid Världens Musik och Mat på slottet Stenhammar.

Vi var med när kungaparet öppnade matbasar hemma på Stenhammar. Alla som ville fick komma – och Leif GW Persson var också där!

Det är inte alla dagar som kungaparet har matbasar hemma i slottsparken. Men så var det den här eftermiddagen! Alla som ville fick komma hem till dem och hälsa på. Det blev ett kungligt integrationsmingel framför slottet, med maträtter från hela världen och skön folkmusik av lokala integrationsprojektet FlenVärldsorkester.

Kungaparet framför sitt weekendslott Stenhammar i Sörmland.

Kungaparet framför slottet. Det är hit de åker när de har en ledig helg.

Integrationsfest och matbasar hemma hos kungaparet på Stenhammar.

Fullt med folk i kungaparets trädgård!

Kungens möte med Leif GW Persson

Dessutom mötte kungen en annan ”kung”, nämligen sin jaktkompis Leif GW Persson som satt i publiken med sin fru Kim. Och för drottningen väntade något högst otippat, för plötsligt hamnade hon mitt i ett tjoande popcornregn! En glad och spontan hyllning från några kvinnor på andra sidan matståndet.

– Det finns ett ordspråk som säger att ”en främling är bara en vän du inte har träffat ännu”. Jag tycker det är bra. Låt oss ta fasta på det! sa kungen.

– För drottningen och mig är Stenhammar ett andra hem. Och det är med stor glädje som vi hälsar er alla varmt välkomna hit hem till oss! Tack för att ni har valt att tillbringa den här söndagen tillsammans med oss.

Kungen håller tal vid Världens Musik & Mat på slottet Stenhammar.

– Låt oss tillsammans göra den här festen till startpunkten för många nya vänskaper, sa kungen.

Kungaparet i publiken vid Världens Musik & Mat på Stenhammar.

Så här trevligt var det – tills regnet drog in. Men kungen satte bara på sig en jacka, och drottningen tog skydd under ett paraply.

– Min farfars bror prins Vilhelm, alltså han som bodde här före mig, brukade förr i tiden hålla stora midsommarfester här på Stenhammar. Och vad jag har förstått så var de aktiviteterna där borta vid lagårn, sa kungen och fortsatte:

– Man kanske kan se den här tillställningen som lite av en blinkning till honom, och till den trevliga traditionen. Prins Vilhelm var för övrigt en mycket berest man, med ett stort intresse just för andra länder och kulturer. Så den här festen hade han inte velat missa, det är jag alldeles säker på.

Drottning Silvia älskar desserter

Så var det dags för en rundtur bland stånden. Kungaparet lät sig väl smaka av de hemlagade rätterna från världens alla hörn, och drottningen, ja hon tjuvstartade med efterrätten…

Drottning Silvia provsmakar en efterrätt från Irak.

Det var raka spåret fram till läckerheterna från Irak!

– Mat och musik, det förenar människor, sa kungen.

–  I alla fall om man vågar. Ja, man måste våga lite här, och öppna sig för nya smaker och tacka ja till det som bjuds. Gör man det blir livet både rikare och roligare skulle jag säga!

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, Helena Wiklund/Svensk Damtidning.