Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Drottning Silvia i sorg – efter oväntade dödsfallet

16 feb, 2024, 19:39 
Drottning Silvia
Drottning Silvia sörjer sin tidigare medarbetare – som även var ett välkänt ansikte i SVT:s Antikrundan.
Annons
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Drottning Silvia har i dagarna nåtts av det vemodiga beskedet att hennes tidigare nära medarbetare Louise Lyberg hastigt har gått bort.

Louise Lyberg (1932-2024)
Louise Lyberg (1932-2024).Foto: Ewa Rudling/TT

Louise var mellan åren 1993 och 2003 statsfru vid hovet och chef för Drottningens Hovstat, en roll som innebar att hon i mångt och mycket var drottningens högra hand.

Annons

– Jag arbetade nästan tio år vid Hovstaterna och det var en kolossalt intressant tid, och ett stort nöje att få arbeta med vår kloka och kvicktänkta drottning som alltid fann på råd i oväntade situationer, sa Louise Lyberg till Sydsvenskan 2007.

Hon avslutade sin tjänst vid hovet år 2003, men var alltid en kär gäst vid de stora kungliga familjehögtiderna, som här vid prinsessan Estelles dop 2012.

Louise Lyberg på prinsessan Estelles dop tillsammans med sin trolovade, ambassadör Jan Kronholm
Louise Lyberg på prinsessan Estelles dop tillsammans med sin trolovade, ambassadör Jan Kronholm.Foto: Karin Törnblom/TT

Louise Lyberg var född von Schwerin och växte upp på Skarhults slott i Skåne, med en pappa som var konsthistoriker och en mamma som hade hushållsskola för fina flickor.

Annons

Louise Lyberg har gått ur tiden

En tid i livet var hon landshövdingefru i Umeå, där hennes make Bengt Lyberg då var landshövding. Han gick bort 1995 och på senare tid fann Louise Lyberg kärleken på nytt i ambassadör Jan Kronholm, som var hennes trolovade.

Louise Lyberg hade också en bakgrund som konstexpert. Hon var i många år verksam i Stockholms auktionsvärld, bland annat som chefsintendent vid Bukowskis. Och i SVT:s Antikrundan var hon ett välkänt ansikte – hon medverkade som expert i 15 år.

Konstexperten Louise Lyberg år 2005 med Anne Lundberg och teamet från SVT:s Antikrundan
Hela gänget från SVT:s Antikrundan år 2005. Louise Lyberg (i rosa kavaj) står till vänster om Anne Lundberg.Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Louise Lyberg blev 91 år gammal och begravningen hålls i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm.

Foto: TT, SVT.

Annons