Drottning Silvia i sorg – nära medarbetaren och vännen död

Karin och Silvia var både nära vänner och kollegor.

Drottning Silvia är i sorg.En av hennes närmaste medarbetare, Karin Lind-Mörnesten, har avlidit, bekräftar företaget Swedish Care International.

Karin Lind-Mörnesten ingick i staben som arbetade med Stiftelsen Silviahemmet.

Silviahemmet grundades 1996 av drottning Silvia och har som verksamhetsmål att jobba för demenssjuka och deras anhöriga. Karin var vd för Swedish Care International – ett företag som arbetade med att ta Silviahemmets modell utomlands.

Silvia sörjer – Karin Lind-Mörnesten död

Karin Lind-Mörnesten och drottning Silvia samarbetade nära och länge.

Karin Lind-Mörnesten och drottning Silvia samarbetade nära och länge.

Nu har Claes Dinkelspiel, styrelseordförande för SCI, gått ut med att Karin har gått bort, 62 år gammal. Silviahemmet och drottningen själv sörjer en uppskattad och viktig kollega.

Claes beskriver Karin som en äkta eldsjäl.

– Karin var den som byggde upp SCI. Hon har burit ett stort ansvar med internationaliseringen av Silviahemmet. Hon deltog med liv och lust, säger han.– Hon var en väldigt rak person. Det uppskattade jag. Det är lätt att jobba med en sådan person, som vet vad hon vill. Vi hade ett stimulerande samarbete.Silvias oro för medarbetarens allvarliga hälsotillståndLäs mer

“De hade ett gott samarbete”

I Karins frånvaro har Petra Tegman tagit över vd-posten på SCI. Hon talar gott om sin föregångare i rollen.

– Karin var med tidigt och arbetade upp företaget. Hon skapade internationella relationer och har bidragit till otroligt många samarbeten, bland annat i Japan, Kina, Tyskland och Brasilien. Hon sörjs av många, över hela världen, säger Petra.

Silvia är själv ordförande i Silviahemmet. Det var på Silviahemmet som drottningens mor Alice Sommerlath fick vård för sina demensbesvär.

– Drottningen är väldigt engagerad i Silviahemmet, säger Claes.

Karin och Silvia gjorde flera resor tillsammans för att kunna etablera Silviahemmets verksamhet runtom i världen.

– Drottningen och Karin hade ett gott samarbete. Jag har bara hört goda ord emellan dem, säger Petra.

Foto: TT