Drottning Silvia i stor sorg – deltog i vännens begravning

Drottning Silvia i stor sorg – deltog i vännens begravning

Patrik ÷sterberg/TT

Silvia har förlorat en nära vän.

Walter Sommerlaths liv – i bilder!
0:42

Efter reklamen: Walter Sommerlaths liv – i bilder!

(0:42)

Slå på ljud

Drottning Silvia sörjer förlusten av ännu en vän och den här gången handlar det om Trosa-konstnären Signe von der Esch.

Drottningen var på plats för begravningen under fredagen i Trosa stads kyrka, det rapporterar lokaltidningen Sörmlands nyheter.

Bland de många personer som Signe har porträtterat hittar vi bland annat kungabarnen och prinsessan Desirée, liksom många andra från adeln och societeten, och Silvia har alltid haft en särskild uppskattning för konst.

Signe var ättling till Wilhelmina von Hallwyl, konstsamlare och grundare av Hallwylska museet i Stockholm.

Signes porträtt har även ställts ut där.

- De som har önskat att bli avporträtterade av mig har tagit direkt kontakt. Ibland har jag under en period bott hemma hos beställaren. Det är en speciell situation och man lär verkligen känna den som ska avporträtteras. Det kan vara komplicerat att måla porträtt. Under själva arbetsprocessen gör jag minst två eller tre porträttstudier inför det färdiga porträttet. Jag tar ofta fotografier som hjälp, sa Signe von der Esch i samband med öppnandet av utställningen.

De senaste åren har Silvia drabbats av flera tunga förluster bland sin bekantskapskrets. En av de tuffaste var när hennes bror Walther Sommerlath gick bort under oktober 2020.

"Walther Sommerlath somnade stilla in under fredagskvällen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge efter en tids sjukdom.

– Jag och min familj känner stor sorg och saknad efter min bror Walther, säger H.M. Drottningen.", skrev hovet då i ett pressmeddelande.