Drottning Silvia i SVT om sitt okända trauma: ”Min mamma fick elchocker”

Drottning Silvia i SVT om sitt okända trauma: ”Min mamma fick elchocker”
NU GRATIS

Det är en djupt allvarlig drottning som vi möter i SVT:s intervju. För första gången berättar hon om sin mammas svåra depressioner.

På måndag sänder SVT Drottning Silvia 75 år, Claes Elfsbergs timslånga intervju med drottningen, inspelad under hösten på Kungliga slottet. Och det är en helt ny bild av drottningens tonårstid som växer fram. För första gången berättar hon om den mörka skuggan i familjen: Mamma Alice psykiska ohälsa.

Drottning Silvia med mamma Alice Sommerlath 1977.

Drottning Silvia med mamma Alice 1977.

Kriget mellan Brasilien och Tyskland hade tagit Alice Sommerlath hårt och hennes bror hade skickats från Brasilien till Italien för att kämpa mot tyskarna.

– Det var väldigt tungt, särskilt som min mor var brasilianska och gift med en tysk och bodde i Tyskland. Det var en mycket svår tid som man aldrig talade om.

Inte i drottningens familj heller? frågar Claes Elfsberg.

– Nej det gjorde man inte. Jag tror att det var ett sätt att skydda sig, man talade inte om det som hade varit så svårt. Min mor reagerade på annat sätt, hon fick djupa depressioner efteråt.

– Ibland var det kortare perioder, ibland längre.

Syskonen Sommerlath växte upp med mammas psykiska ohälsa. Här Silvia med två av sina bröder samt apan Micki.

Syskonen Sommerlath växte upp med mammas psykiska ohälsa. Här ser du Silvia med två av sina bröder.

– Hon fick ju mediciner och elchocker. Det var skrämmande, men hon mådde bra efteråt. Men idag är det många som säger att det var det som gav henne demensen senare, att man gav henne elchocker i båda hjärnhalvorna. Idag vet man mer och ger bara elchocker i den ena hjärnhalvan.

– Man kan få demens av olika saker, av en skada eller av för mycket fett i blodet. Och i hennes fall var det en skada.

Vad betydde det för familjen att mamma var så sjuk?

– Ja det var svårt, då fick vi alla hjälpa till förstås.

– Jag var fjorton-femton år, det här var ungefär när vi hade flyttat tillbaka till Tyskland. Men hon var deprimerad redan innan dess också, men då var jag för liten för att märka det.

Silvia Sommerlath med pappa Walther, mamma Alice och bröderna Ralf och Walther.

Drottningen beskriver sin familj som varm och hjärtlig: ”Mina föräldrar var glada och pappa hade en härlig humor och min mor likaså. Så vi hade mycket skratt i familjen också” säger hon i SVT:s intervjuprogram Drottning Silvia 75 år som sänds på måndag.

– Min far var en mycket fin person som försökte att skydda henne och han var alltid med när hon fick sin behandling, berättar drottning Silvia i programmet och beskriver hur pappa Walter samtidigt, av omtanke om barnen, inte berättade så mycket om det svåra med att se sin hustru lida så mycket.

”Man är glad utåt, men gråter inåt”

– Så vi behövde inte känna det stora allvaret i det, han gav oss möjlighet att ha en lycklig ungdom trots att hon var sjuk.

Långt senare, efter Walter Sommerlaths död 1990 och efter att Alice Sommerlath insjuknat i demens, tog drottning Silvia hand om sin mor hemma på Drottningholms slott. Och det tunga med att vara anhörig till någon som har demens sammanfattar hon med orden:

– Att vara glad utåt när man gråter inåt.

Och konstaterar att det ändå kommit något positivt ur hennes mammas sjukdom: drivkraften att grunda Silviahemmet och förbättra situationen för Sveriges demenssjuka och deras anhöriga.

I Claes Elfsbergs intervju med drottning Silvia får vi en ny bild av drottningens barndom.

I Claes Elfsbergs intervju med drottning Silvia får vi en ny bild av drottningens uppväxt.

Drottning Silvia 75 år sänds måndagen den 17 december klockan 20.00 i SVT1.

Läs mer:

Claes Elfsberg om stora intervjun med drottning Silvia: ”Aldrig hört henne öppna upp så om familjen”

Vi avslöjar! De är bjudna på Silvias 75-årsfest

Därför missar prinsessan Birgitta drottningens 75-årsfest – berättar själv

Foto: IBL,TT, Marie Nyreröd/SVT