Drottning Silvia indragen i skandalen – på jordansk mark

27 okt, 2022, 13:30 
Drottning Silvia och drottning Rania Al-Abdullah av Jordanien vid Mentor Arabias galamiddag i Amman,

Drottning Silvia har blivit indragen i skandalen på jordansk mark. Här är detaljerna.

Annons

I måndags anlände drottning Silvia till Jordanien för att jobba med en av sina stora hjärtefrågor: Barn och ungas välmående.

Närmare bestämt har drottningen teamat upp med Mentor Arabaia vilket är den lokala grenen av välgörenhetsorganisation som hon själv grundade med WHO 1994.

Underbart! Men drottningens besök föranleds av ett stort drama i den jordanska kungafamiljen. Låt oss backa bandet.

Stora skandalen i Jordanien

Det senaste året har ingenting varit sig likt i det jordanska kungahuset och i våras kom beskedet som ställde allt på sin spets:

Prins Hamzah meddelade att han avsäger sig sin kungliga titel.

Det hela annonserades på Twitter vilket ju inte är en helt vanligt kommunikationsväg för kungliga besked som dessa.

– Efter det jag har gått igenom de senaste åren har jag kommit till slutsatsen att min personliga övertygelse och de värderingar som min far har ingjutit i mig – och som jag har försökt hålla fast vid under hela mitt liv – inte är i linje med vår institutions tillvägagångssätt, trender och moderna metoder, skrev prinsen i inlägget.

Annons

Twitter-inlägget var bara toppen av isberget av maktkampen som utspelat sig mellan Hamzah och hans halvbror kung Abdullah.

Bara ett år innan vädjade Hamzah om hjälp i ett videomeddelande efter uppgifter om att Abdullah placerat honom i husarrest efter vad som kallades för ett kuppförsök.

Skandal var ordet. Och nu har Silvia minglat med en av huvudpersonernas partner, kung Abdullahs fru drottning Rania.

Silvia minglar med drottningen – nära inpå skandalen

– Under förmiddagen i dag besökte drottningen och Mentor-delegationen en flickskola i Amman, sa Johan Tegel vid hovet till Svensk Dam i tisdags.

– Mentor har program på skolan och drottningen fick höra mer om dessa. Hon fick också möta skolelever och lärare.

Efter detta fastnade Silvia på bild med drottning Rania. Här minglade de på den stora galamiddagen som hölls till förmån för Mentor:

Drottning Silvia och drottning Rania

Visst ser drottningarna ut att ha det trevligt? Men sanningen är alltså att besöket föranleds av ett stort drama. Något som såklart sätter prägel på drottningens vistelse.

Foto: TT

Annons