Drottning Silvia: ”Jag beundrar Greta Thunberg!”

Drottning Silvia: ”Jag beundrar Greta Thunberg!”

Unga klimataktivisten Greta Thunberg har lagt världen för sina fötter – med rekordfart. ”Jag beundrar Greta” säger drottning Silvia.

Greta Thunberg har träffat påven, talat på Världsekonomiskt forum i Davos och blivit utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer. Och i oktober blir 16-åriga Greta hedersdoktor vid ett universitet i Belgien.

Men till och med för henne måste det nog kännas speciellt att bli hyllad av drottning Silvia.

Det var under en pressträff i samband med statsbesöket på Irland som drottning Silvia fick frågan från en lokalreporter om hon inte är stolt över Greta Thunberg.

Drottning Silvia på Irland under statsbesöket 2019.

Drottning Silvia i den lilla irländska byn Ballybornagh.

– Jag tycker att det är en spännande rörelse och att det är fantastiskt att så många lyssnar på henne. Hon är en underbar röst i debatten. Och ja, jag beundrar henne, svarade drottningen och fortsatte:

– Det är unga människor som visar oss vad vi måste göra.

Så här såg det ut när Greta Thunberg mötte påven i Rom.

När Greta mötte påven.

Och till Aftonbladet reporter sa drottning Silvia:

– Jag är imponerad av hur många som lyssnar på Greta Thunberg, och att hon talar klarspråk. Jag tycker att det är bra att vi blir medvetna och gör vad vi kan för att ta hand om naturen.

Kronprinsessan Victoria om Greta Thunberg

Men drottningen är inte ensam. Kronprinsessan Victoria har också uttryckt sin beundran för Sveriges just nu mest kända 16-åring. Det var när Victoria besökte en skola i Hanoi i Vietnam för ett par veckor sedan som eleverna spontant tog upp Greta Thunberg under frågestunden.

– Det är verkligen fantastiskt. Sånt gör mig hoppfull! sa kronprinsessan efteråt.

Kronprinsessan Victoria hyllar Greta Thunberg.

Kronprinsessan Victoria hyllar Greta Thunberg och hennes förmåga att nå ut till så många unga.

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg går i nian och är dotter till operasångaren Malena Ernman och Svante Thunberg. Hon var helt okänd fram till att hon började sin ”Skolstrejk för klimatet” utanför Riksdagen i Stockholm i augusti förra året.

Greta Thunberg med mamma Malena Ernman.

Greta med mamma Malena Ernman.

Sedan dess har hon strejkat på fredagar och det tänker hon fortsätta med tills Sverige får en miljöpolitik i linje med Parisavtalet.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna