Drottning Silvia och kung Carl Gustaf togs emot som rockstjärnor

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf togs emot som rockstjärnor
Annons

kungaparet-1

Det var kyligt även på statsbesökets tredje dag, men regnet lyste med sin frånvaro. Men Villmanstrandborna var överlyckliga att få se vårt kungapar!

Man hade nästan gått man ur huse; äldre damer och herrar, förskolebarn med flaggor och blommor samt deras föräldrar fyllde tågstationen i Villmanstrand och gatorna omkring. Överallt syntes glada, förväntansfulla människor. Och musiken, framförd av Dragonmusikkåren, bidrog förstås till den festliga stämningen!

Annons

silvia-1

Det var en enormt stor uppslutning och entusiasm i Villmanstrand!

kungaparet-ste

Villmanstrand, eller Lappeenranta som det heter på finska, är en stad ich kommun i Södra Karelen. Staden grundades 1649 under drottning Kristinas regering. Staden är numera en studentstad med både yrkeshögskolor och universitet.

kungaparet-3

Kungaparet såg ut att bli glada över välkomnandet, de behandlades nästan som rockstjärnor!

Första besöket i Villmanstrand gjorde på yrkeshögskolan Saimaa där praktik och teori blandas. Kungaparet besökte en modern simulationsmiljö för sjukvård och socialtjänst där studenter kan öva tillsammans med erfarna yrkesverksamma sjukvårdare i uppbyggda verklighetstrogna miljöer.

silvia-1

Unga studenter visar hur de lär sig programmering genom lek och “learning by doing”. Drottningen var mycket intresserad, kanske något att introducera för barnbarnen så småningom?

silvia-kungen-3

Bara tre timmar tog det för de här duktiga tjejerna att bygga roboten som dansade och sjöng Sveriges nationalsång! Kungaparet skrattade gott. Flickorna heter Eerika Rantanen och Pihla Saravirta, bägge 15 år.
kungaparet-ste
Kungaparet besökte också Centrum för naturvetenskap och matematik där Yrkeshögskolan och Tekniska universitetet har skapat ett gemensamt centrum för naturvetenskap och matematik.
kungaparet-finland-ste
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besökte Finlands äldsta ortodoxa kyrka som ligger på det gamla fästningsområdet. Den ortodoxa kyrkan i Finland är en av landets två folkkyrkor, ca 1% av befolkningen tillhör den ortodoxa kyrkan, ca 80% tillhör den evangelisk-lutherska.

annaclara

Vår reporter på plats i Finland.

 

TEXTEN UPPDATERAS

Av AnnaClara von Hofsten
Foto: Svensk Damtidning

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

27 kommentarer till “Drottning Silvia och kung Carl Gustaf togs emot som rockstjärnor”

 1. Ture Lund skriver: 5 mars, 2015

  Två skinkragar ovanpå varandra. Det måste vara jättekallt i Finland.


 2. Sthlm skriver: 5 mars, 2015

  Vilket trevligt mottagande!


 3. Bittan skriver: 5 mars, 2015

  Trevligt för vårt kungapar att de är välkomna i vårt grannland.


 4. Humaniora skriver: 5 mars, 2015

  Rockstjärnor?? Ja kungafamiljen är idag som vilka förmögna kändisar el artister som helst. Det är bara att inse. I ett modernt upplyst samhälle, med en klarsynt befolkning som värnar demokratiska spelregler, kan/bör det inte finnas en statsfinansierad "överhet" som behandlas med silkesvantar och med påhittad gloria…!!
  Har varit monarkist i många år, men inser mer och mer det förljugna i det sagolika skimret kring denna konstitution !!


 5. Royal skriver: 5 mars, 2015

  Härlig hatt kungen har.


 6. Marguerithe skriver: 5 mars, 2015

  "4" Humaniora,
  Då har jag ju rätt. Här säger du ju att du inte gillar monarkin.


 7. Humaniora skriver: 5 mars, 2015

  6. Marguerithe! Det jag säger är att jag ifrågasätter mer och mer monarkin ss statsskick. Något jag finner direkt odemokratiskt är,
  att vår statschef har diplomatisk immunitet…Han kan vare sig utsättas för förundersökning som kan/bör leda till fällande dom, i de fall detta vore befogat. Tycker du verkligen att detta är demokratiskt, juridiskt el moraliskt rätt??
  Likaså att fadäser, skandaler bara sopas under mattan med devisen:Nu vänder vi blad"… vem annan i vårt land har dessa förmåner…Visserligen hjälper makten varandra genom diverse beskydd, men övrig befolkning??. Hur kommer det sig att journalister i en demokrati kan tystas och finner sig i detta utan någon som helst reaktion…..skrämmande!!


 8. snickarjohn skriver: 5 mars, 2015

  Humaniora,
  Relevanta tankar och frågor!


 9. Marguerithe skriver: 5 mars, 2015

  "7"Humaniora,
  Jag tycker att media, den tredje statsmakten är värre än något annat.
  I vår lokaltidning idag finns en stor artikel om just detta och att man kallar journalistkåren "ett maktfullkomligt frälse". Janne Josefsson menar att det inom journalistkåren finns en osund stöddighet och att det är hög tid att börja granska. Marcus Birro skriver liknande i DN.
  Enskilda människor som blir utsatta är ute på farliga vägar. Det är väl den informationen vi inte önskar som bygger på förtal och bluff.
  De politiskt oliktänkande utanför journalistflocken riskerar nedsättande tillmälen som på den värsta av skolgårdar.


 10. Humaniora skriver: 5 mars, 2015

  9. Marguerithe! Nej vi önskar ingen information som bygger på förtal och bluff…..Den logiska konsekvensen blir, att vi däremot önskar information som är verklighetsbaserad, oavsett i positiv el negativ riktning. Därmed blir information vad gäller kungahuset önskvärd, oavsett den är kritisk el ej. Eller hur? – Vi bör som medborgare ha rätt att bli informerade om oegentligheter från makthavare av diverse slag. Utifrån detta bör vi också kunna kräva att rättsmaskineriet fungerar och agerar på ett rättvist och lagenligt sätt.!!


 11. helene skriver: 5 mars, 2015

  #9 Marguerithe. Hur vågar du i din kommentar skriva om : enskilda människor som blir utsatta..osv. …Du ,som just denna dag, uttalat dig på det grövsta sätt, om just enskild person, ..nämligen Madeleine, ock din otroligt fula kommentar där! Har du inte den ringaste skamkänsla i din kropp/ snarare knopp!


 12. helene skriver: 5 mars, 2015

  #10 Humaniora. Jag har tagit steget! Man kommer alltid till en gräns, ock den är uppnådd!


 13. Kastberg skriver: 5 mars, 2015

  #7 Humaniora
  Hvad ville være tilfredsstillende for dig, hvad mere ville du have Kongen skulle gå ud med om en affære, som kom frem 20 år efter? Kongen sagde, at familien havde talt det igennem og (nu) vender vi blad! En sex-affære kort eller lang har mindst 1/3 gifte mænd/kvinder på et eller andet tidspunkt! Nogle ender med skilsmisse — andre vender blad, kommer videre og indser, at en dumhed/fejltrin ikke skal ødelægge, det man har sammen, som er meget mere end seksuel fascination! Jeg tror kongeparret har klaret det problem, som de voksne mennesker med livserfaring, de er! Journalister finde sig i det uden nogen reaktion, mener du, at vi skal have detaljer, som var det en forbrydelse – og hvor du kan være lægdommer ?


 14. Stefan skriver: 5 mars, 2015

  # 9 Marguerithe
  Tyvärr är journalisthögskolan en plantskola för ungsocialister!
  Eftersom medias makt och inflytande blir allt större så må man på något sätt stärka oberoendet i kåren! Jag har dock inget svar på hur detta skall gå till!
  Expressens kampanj innan Valet var ett lågvattenmärke! Och tidningen kallar sig liberal!


 15. Stefan skriver: 5 mars, 2015

  # 12 helene
  Du är varmt Välkommen!


 16. Marguerithe skriver: 5 mars, 2015

  "13" Kastberg,
  Jag undrar detsamma?Har vi inte mer att tänka på i våra liv än att Kungen måste berätta detaljer om sitt liv på fritiden? Journalister ska inte sätta sig till doms över enskilda. Det måste finnas någon respekt. Detta gäller ju i så fall politiker också. Dessa går alltid fria, utom vissa såklart, på vanligt svenskt mobbingsätt. Avundsjukan på Kungahuset är total bland folk.


 17. Stefan skriver: 5 mars, 2015

  Nu väntar vi på att fler kommer ut ur garderoben som republikaner!
  Vem står på tur?
  Vågar vi hoppas på Regina eller Kerstin?


 18. allegra skriver: 5 mars, 2015

  Måtte fler besöka Finland! Det är överlägset Skandinaviens mest spännande land alltifrån en helt annan känsla för kultur. De vackra gamla stadskärnorna har inte utraderats för att ge plats åt parkeringspalats som i Sverige.
  Villmanstrand är underbart romantiskt med minnen från tiden när Finland – som självständigt storhertigdöme under tsaren – var ett älskat semesterparadis för societeten i St Petersburg.


 19. Royal skriver: 5 mars, 2015

  # "Royal"

  Har inget annat att kommentera utan det att Det Är Jag som är den ursprungliga Royal.

  Jag vill vill inte på något sätt att vara blandad med dig och dina åsikter.

  Felet ligger dock hos Svensk Damtidning som låtit dig ta mitt namn.

  Jag är Royal från Finland efter den ursprungligen finska chokladläckerheten Royal, som jag längtar efter sedan företaget blev fusionerat till Sverige (inte samma smak mera). Vem är du?


 20. rojalistDrottningSilviaochkungCarlGustaftogsemotsomrockstjärnor skriver: 6 mars, 2015

  Väldigt trevligt att få kungligt besök till Finland. Litet glamour i det gråa lyser upp


 21. Humaniora skriver: 6 mars, 2015

  17 Stefan! Visst är det härligt med lite humor !!


 22. Per skriver: 6 mars, 2015

  Nok en interessant debatt. Har monarkiet noen relevant plass i et moderne , demokratisk samfunn? En del finner er tydeligvis meget begeistret for kongebesøket. Hyggelig for kongeparet. Men hvem i Finland ønsker monarki i dag ? Etter løsrivelsen fra Russland, var det jo aktuelt å innføre monarki i Finland. Av ulike grunner ble det ikke noe av , og finnene har neppe tapt noe på dette.
  Men Finland har fortsatt adel og i sentrum av Helsingfors finner man Riddarhuset.


 23. Annakarin skriver: 6 mars, 2015

  Otroligt tjockt hår Silvia har, men ibland ser det nästan svart ut och ibland som nu på bilderna ljusbrunt. Inte har hon väl peruk ibland?


 24. Marguerithe skriver: 7 mars, 2015

  Vilket fantastiskt mottagande Kungafamiljen alltid får i Finland, ett land som förstår hur mycket en monarki betyder.
  Svenskar talar om demokrati men verkar inte ha fattat att man helt kört över demokratin i landet. Vi har inte haft några motgångar och allt fungerar. Vi är idag mycket mottagliga för manipulation utifrån men svenskarna generellt har inte förstått det ännu, man blundar och fortsätter titta på sina dokusåpor med tillhörande diskussion efteråt på arbetsplatserna. Total historielöshet. Göran Persson är nog den ende som förstår men säger ingenting.


 25. KatarinaSweden skriver: 8 mars, 2015

  #18 Allegra
  Finland tillhör Norden, men inte Skandinaien.


 26. Inez skriver: 8 mars, 2015

  CG&S verkar tillhöra lokalbefolkningen när wallströmskan tas emot


 27. Christina Kari Helsinki skriver: 9 mars, 2015

  24 Marguerithe
  Vi är DEFINITIVT inte ett land som förstår hur mycket monarkin betyder, i all synnerhet om kriterierna är Kungens och Silvias besök i en stad som Villmanstrand. Varför skulle man inte också i Villmanstrand se "kändisar"?
  Älskar staden pga dess närhet till Ryssland, känns spännande men främst av allt pga människorna där. Glada, vänliga, pratsamma och blir behandlad bättre än en prinsessa när man kommer utrikesifrån dvs. tom Helsingfors duger. Den östfinska befolkningen ger en touch av rysk kultur och en fridfull natur bortom all skönhet.
  Det enda kruxet i kråksången är, om Ryssland lider av den falnande ekonomin, så är Villmanstrand en av mest hårt drabbade städerna i Finland. Varit så beroende av ryska turister men lapp på luckan för affärsidkare och de som hänger med ännu 30% minskning av omsättningen.
  Om Kungen är viktig vid statsbesök, borde han ha träffat dem som drabbats i Villmanstrand av ekonomisk katastrof, dvs företagarna.
  Kyrkan är gammal och trevlig men den står nog där utan besök.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar