Drottning Silvia om nervösa händelsen med kungen

silvia om nervösa händelsen med kungen

Kungaparet firar 44 år som gifta och vi minns deras fantastiska bröllop i Storkyrkan. I tidigare intervjuer har drottningen berättat om sitt starkaste minne från vigseln.
Det här är kungaparet
Slå på ljud

44 år av kärlek. I dag har kung Carl Gustaf och drottning Silvia bröllopsdag. Men trots att det har gått flera decennier sedan de svarade ja till varandra i Storkyrkan så har bilderna, och historierna, från det fantastiska bröllopet levt vidare.

Från att den dåvarande kronprinsen spanade in värdinnan, Silvia Sommerlath, med sin kikare under sommar-OS i München, år 1972, stod de där framför altaret, som man och hustru.

Nygifta kung Carl Gustaf och drottning Silvia den 19 juni 1976.

År 1976 fick kung Carl Gustaf äntligen sin älskade Silvia Sommerlath.

Innan bröllopet hade relationen alltså varit hemlig i fyra år. I efterhand har drottningen berättat att diskretionen handlade om att hon skulle hinna lära sig så mycket som möjligt om Sverige, och vad det innebar att vara kunglig. Hon kunde ingen svenska och när förlovningen eklaterades, i Sibyllas våning, fick kungen hjälpa henne med journalisternas frågor.

Silvia kommer förstås aldrig glömma den där dagen, då hon gifte sig och blev drottning av Sverige. Men hennes starkaste minne har faktiskt inte någonting med romantik att göra. Silvia har nämligen berättat att det hon var mest nervös över, när hon gled in i Storkyrkan, var att inte komma ihåg sin blivande makes namn ordentligt.

– Det var det enda jag kunde tänka på, hans namn, Carl Gustaf Folke Hubertus. Jag pratade inte så bra svenska då, och jag bara tänkte hur jag skulle memorera alla hans vackra namn. Men det gick ju bra!

En av de officiella bilderna som togs efteråt på kungaparet.

Mästerfotografen Lennart Nilsson tog de officiella bilderna på brudparet.

Foto: TT