Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia om sitt svåra bakslag – berättar själv

06 maj, 2020, 21:00 
Drottning Silvia på Silviahemmet.
Drottning Silvia är verkligen inte skonad i coronakrisen – tidigare i våras tvingades hon ta beslutet som innebar en tuff smäll.
Annons
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”Brand logo
Hör kungens känslosamma hälsning i coronakrisen: ”Du är inte ensam”

Vid sidan av familjen är det nog verksamheten vid Silviahemmet som (tillsammans med Childhood) har den största platsen i drottning Silvias hjärta.

I 24 år har äldre med demenssjukdom kunnat komma till den vita tegelhuset, som bara ligger ett par stenkast från drottningens hem på Drottningholm.

Drottning Silvia på Silviahemmet.
Drottningen framför sitt livsverk.

Dagverksamheten vid Silviahemmet har helt enkelt blivit en livsavgörande mötesplats, och dessutom kombinerar man dagvården med ett annat oerhört viktigt ben: Varje år utexamineras många kloka Silviasystrar och Silvialäkare från Silviahemmets utbildningar.

Men nu ligger drottningens hjärteprojekt Silviahemmet ligger öde, skriver Aftonbladet: Tidigare i våras togs beslutet att stänga verksamheten med omedelbar verkan.

Annons

– Alla i personalen gick tillbaka till den övriga vården, till olika sjukhus. En del har också arbetat vidare med våra dagpatienter, besökt dem på deras ordinarie boenden, tagit promenader med dem, för att behålla kontinuiteten. Det är väldigt fint, säger drottningen till Aftonbladet.

Därför tvingades drottningen stänga Silviahemmet

Drottningen framför i vardagsrummet på Silviahemmet.
Drottningen framför Silviahemmets öppna spis.

Men att Silviahemmet har tvingats stänga är en sorg – och en stor motgång – för drottning Silvia som känner starkt med alla de som nu har gått miste om den dagliga mötesplats, som för många har varit ljuset i tillvaron.

Drottning Silvia blir charmad av Robert Sving.
Drottningen har en stor plats i sitt hjärta för Sveriges äldre. Som här, när hon mötte charmören Robert Sving.

Men det var ju också ett självklart beslut eftersom alla äldre måste avhålla sig från sociala kontakter, kanske under hela 2020.

Annons

Det kan med andra ord dröja länge innan drottning Silvia och hennes kollegor kan öppna dörren till Silviahemmet igen. Och det var bland annat utifrån denna frustration som drottningen i går skrev sitt öppna brev till alla Sveriges äldre:

”Ni är många som nu har det svårt, och som förtjänar vår uppskattning och medkänsla. I denna ansträngda situation vill jag sända Er mina varmaste hälsningar” säger hon bland annat. Du kan läsa mer i vår artikel om drottningens brev till Sveriges seniorer – du hittar den om du klickar HÄR.

Foto: TT.

Annons