Drottning Silvia poddar – från sin privata matsal!

Drottning Silvia podd Henrik Frenkel

Drottning Silvia har gjort podd-debut från sin privata matsal på Kungliga Slottet. Ämnet är brännhett – och hon är häpnadsväckande ärlig!
Här är bildbevisen: Silvia älskar sina barnbarn!
Slå på ljud

 

Drottning Silvia, 76, har gjort podd-debut! I dagarna gjorde hon sin första poddintervju – någonsin. Och hon valde Henrik Frenkels podd Hjälp jag har alzheimer. Ett självklart val med tanke på att det i dag är Internationella Alzheimerdagen.

Intervjun gjordes i kungaparets privata matsal på Kungliga Slottet och drottningen pratar i en timme om hur sjukdomen Alzheimer har påverkat henne och hennes familj.

Drottning Silvia om att vara 70-plus

Drottning Silvia Henrik Frenkel podd Alzheimer Life

”Jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus som nu” säger drottningen om pandemin.

Men drottningen är också öppen med den stora frustration som hon känner. Och hon tar upp ett brännande ämne: Hur har samhället lyckats med målet att skydda de äldsta under pandemin?

– Det är oerhört skrämmande att så många äldre har gått bort i pandemin i Sverige. Och det var med sorg i hjärtat som jag såg att alla äldre som avled bara blev en siffra i statistiken. Gamla människor satt ensamma med sin ångest och sin smärta, säger drottningen till Henrik Frenkel.

Drottning Silvia Henrik Frenkel podd Alzheimer Life

Drottning Silvia med Henrik Frenkel, som själv har fått diagnosen trolig Alzheimer.

Och själv satt drottningen också isolerad, på slottet Stenhammar, och kände sig totalt maktlös, utan möjlighet att kunna agera på det konkreta sätt som hon är van vid.

– Det är lätt att föreställa sig den smärta alla äldre känner som sitter isolerade. Jag förstår att myndigheterna vill väl, men människor lider, säger drottningen i intervjun.

– Både kungen och jag tillhör gruppen 70-plussare och jag har aldrig känt mig så mycket 70-plus som nu.

Drottning Silvia poddar.

Har vi lyckats med vårt viktigaste uppdrag, att skydda de äldre under pandemin? frågar Henrik Frenkel. Och drottning Silvia säger:

– Helst vill jag slippa svara.

Ett svar, och en medveten tystnad, som ger en tydlig fingervisning om vad hon egentligen tycker, men inte kan, eller vågar, säga.

Henrik Frenkels podcast ”Hjälp har jag Alzheimer” finns där poddar finns. Du kan också lyssna via hemsidan HÄR.

Fakta/ Alzheimers sjukdom

Drottning Silvia mamma Alice Sommerlath 1977

Drottningen med sin mor Alice 1977.

Cirka 160 000 människor lider av någon form av demenssjukdom i Sverige. Alzheimer är den vanligaste formen, en sjukdom som också drabbade drottning Silvias mamma Alice Sommerlath.

LÄS MER: Hemliga kvinnan – som dök upp vid drottning Silvias sida


Foto: Henrik Frenkel/Alzheimer Life, Instagram/Kungliga Hovstaterna.