Drottning Silvia stöttade vännen genom svåra tiden

Drottning Silvias nära vän Åsa-Lena Lööf skiljer sig från maken Per-Olof Lööf. Relationen fick ett dramatiskt slut och drottningen har varit ett stort stöd genom skilsmässan.

Per-Olof Lööf, 69, är svensk honorärkonsul i Fort Lauderdale där paret bor sedan tjugo år tillbaka. Åsa-Lena Lööf, 69, har tidigare varit både studierektor och rektor för svenska skolan i London och varit president för Swea – ett av Sveriges största kvinnliga nätverk med cirka 7 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal lokala avdelningar i 30-tal länder.

Åsa-Lena har blivit som en extramamma för Madeleine

Makarna har varit gifta i 44 år men nu skiljer sig Åsa-Lena från Per-Olof. Paret som bor i Florida har en nära relation med drottning Silvia, och Åsa-Lena Lööf har blivit som en extramamma för Madeleine och hennes familj sedan de flyttade till andra sidan Atlanten.

Bakgrunden till separationen avslöjades i ett dramatiskt pressmeddelande från det amerikanska företaget Kemet Corporation. Företaget tillverkar kondensatorer och har produktionsanläggningar över hela världen. I pressmeddelandet meddelade företaget att bolagets toppdirektör, Per-Olof Lööf, skulle sluta omgående efter 14 år som vd.

Åsa-Lena Lööf.

Åsa-Lena Lööf.

En intern utredning med hjälp av en advokatfirma hade kommit fram till att Per-Olof Lööf hade brutit mot företagets regler genom att ha en relation med en underlydande.

– Kemet har åtagit sig att se till att företagets policy upprätthålls av alla Kemet–anställda, slog bolagets styrelseordförande Frank G. Brandenberg fast när Per-Olof Lööf tvingades lämna företaget.

Elva dagar senare, på nyårsafton 2018, ansökte hustrun Åsa-Lena Lööf om skilsmässa. Per-Olof Lööf bekräftar för Expressen att paret ligger i skilsmässa, men han var även tydlig med att han och Åsa-Lena, inte är ovänner. Men att en skilsmässa tar tid. Per-Olof Lööf menar att paret fortfarande har engagemang och en stiftelse ihop.

Silvia, Madeleine, Per-Olof Lööf, Åsa-Lena Lööf

Drottning Silvia, Per Olof Lööf, prinsessan Madeleine och Åsa-Lena Lööf vid en välgörenhetsgala för Childhood 2011.

Drottning Silvia och Åsa-Lena Lööf har varit väninnor sedan länge. 2011 stod de tillsammans som värdpar för en stor galamiddag och insamling till Childhood Foundation. I den tuffa tiden efter avslöjandet om maken har drottning Silvia varit ett stort stöd för Åsa-Lena Lööf.

Madeleine Florida

Madeleine och Åsa-Lena Lööf (t.h) under Svenska kyrkan i Floridas 10-års jubileum.

Även prinsessan Madeleine står nära Åsa-Lena och när Svenska kyrkan i Fort Lauderdale firade 10-års jubileum i början av november satt Madeleine bredvid Åsa-Lena i kyrkan.

Även Per-Olof Lööf var på plats vid firandet och var den som skyddade Madeleine från regnet när hon anlände till kyrkan. Makarna Lööf log glatt mot varandra när de möttes, trots den pågående skilsmässan.

Foto: TT