Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvia utreder sin pappas nazistiska förflutna

16 maj, 2011, 08:32 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Drottning Silvias föräldrar, avlidna Alice och Walter Sommerlath.

Drottning Silvia startar en egen undersökning om sin fars förflutna. Anklagelserna om att Silvia inte tillräckligt tar avstånd från sin pappa Walter Sommerlaths nazistiska förflutna har tagit hårt på drottningen.

Drottning Silvia har haft en tuff tid. Hon saknar sin dotter Madeleine som för alltid tycks ha försvunnit till Usa och skriverierna kring skandalboken om kungen har rört upp obehagliga minnen. Men det som gjort drottning mest bestört den senaste tiden är anklagelserna om att hennes far var långt mer aktiv nazist än Silvia har velat erkänna. Bland annat hävdar tv-programmet Kalla Fakta att den metallfabrik han drev i Berlin övertogs under närmast tvångsmässiga metoder från en judisk ägare 1939.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Nu vill Silvia gå till botten med allt och har startat en utredning med hjälp av sitt eget nätverk, släkt och vänner, i Tyskland och Brasilien.

–Resultatet ska presenteras i höst, meddelar hovets presschef Bertil Ternert. Det är flera månader sedan hon och släkten Sommerlath tog initiativ till detta.Drottningen vill utreda både tiden före och under andra världskriget och är speciellt intresserad av att få veta mer om fabriksrörelsen, säger Bertil Ternert.

Eva Österlind

Annons