Drottning Silvia utreder sin pappas nazistiska förflutna

Drottning Silvias föräldrar, avlidna Alice och Walter Sommerlath.

Drottning Silvia startar en egen undersökning om sin fars förflutna. Anklagelserna om att Silvia inte tillräckligt tar avstånd från sin pappa Walter Sommerlaths nazistiska förflutna har tagit hårt på drottningen.

Drottning Silvia har haft en tuff tid. Hon saknar sin dotter Madeleine som för alltid tycks ha försvunnit till Usa och skriverierna kring skandalboken om kungen har rört upp obehagliga minnen. Men det som gjort drottning mest bestört den senaste tiden är anklagelserna om att hennes far var långt mer aktiv nazist än Silvia har velat erkänna. Bland annat hävdar tv-programmet Kalla Fakta att den metallfabrik han drev i Berlin övertogs under närmast tvångsmässiga metoder från en judisk ägare 1939.

Nu vill Silvia gå till botten med allt och har startat en utredning med hjälp av sitt eget nätverk, släkt och vänner, i Tyskland och Brasilien.

–Resultatet ska presenteras i höst, meddelar hovets presschef Bertil Ternert. Det är flera månader sedan hon och släkten Sommerlath tog initiativ till detta.Drottningen vill utreda både tiden före och under andra världskriget och är speciellt intresserad av att få veta mer om fabriksrörelsen, säger Bertil Ternert.

» Kalla Fakta om Walter Sommerlath

Eva Österlind