Drottning Silvia: "Vi behöver en förändring"

Drottning Silvia: "Vi behöver en förändring"

Drottningen firade Svenskt Demenscentrums 10-årsjubileum i Stockholms stadshus.

Under måndagen närvarade drottning Silvia vid Svenskt Demenscentrums 10-årsjubileum som ägde rum i Prinsens Galleri i Stockholms stadshus. Drottningen anlände i en klarröd outfit med matchande scarf och en svart Chanel-väska.

Läs mer: Bildextra! Så har kungaparet hejat fram Sverige i OS genom tiderna

Dagens talare var Madeleine Harby Samuelsson, statssekreterare Socialdepartementet, Clara Lindblom, äldreborgarråd och ordförande Stockholms läns Äldrecentrum, Ewa Samuelsson, ordförande Svenskt Demenscentrum, och Wilhelmina Hoffman, vd Svenskt Demenscentrum.

Läs mer: Se videoklippet när Victoria blir ställd mot väggen

Bakom Svenskt Demenscentrum står Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Stiftelsen Silviahemmet. Under ceremonin höll drottningen tal om vikten att skapa ett demensvänligare samhälle.

Läs mer: Kungen: “Tråkigt om vildsvinen förstör parken”

– Det är fantastiskt att se hur allt fler personer – inom allt fler professioner – fördjupar sina kunskaper inom detta viktiga område. Men det behövs också förändringar i samhället. Vi måste underlätta för personer med kognitiv sjukdom att leva sina vardagsliv, sa hon och fortsatte:

– Under många år har jag följt demenssjukdom på nära håll. Både genom egna erfarenheter och genom arbetet i Silviahemmet. Under den tiden har jag sett hur både kunskaper och attityder har förändrats. Vi kan mer om demenssjukas behov i dag. Vi förstår bättre den svåra situation som de sjuka och deras anhöriga lever i. Men vi har fortfarande mycket kvar att utveckla och förbättra för att vi ska få ett demensvänligt samhälle.

Läs hela drottningens fina tal här.

Foto: Stella Pictures och Yanan Li/Kungahuset