Drottning Silvia visar upp favoritsmycket

I drottning Silvias smyckeskrin glittrar det av pärlor, briljanter, smaragder och safirer. Men när det gäller klockan ska den vara praktisk. Under invigningen av en ny klockutställning på Slottet visade hon sitt mest uppskattade smycke.
kungaparet

Det finns få drottningar med lika imponerande smyckeskrin som drottning Silvia, men när det kommer till armbandsuret är hon en modell trogen. Det är en klocka med ett enkelt svart skinnarmband och dubbla urtavlor med briljanter och vi ser den nästa jämt kring hennes nätta handled.

Under fredagens invigning av utställningen “I tiden – kungliga klockor under 400 år” fick vi en närmare titt på det ovanliga armbandsuret.

“Den är väldigt praktisk när man reser och flyger. Man kan ställa in tiderna man behöver så slipper man räkna vad klockan är där man är eller där hemma” berättade hon.

Drottningens armbandsur med dubbla urtavlor.

Drottningens armbandsur med dubbla urtavlor.

Hon ville däremot inte avslöja vilken tidszon utöver den svenska hon just nu följer. Kungaparet ställde i alla fall upp på ett så kallat “wrist shot” där de visade fram sina armbandsur.

kronprinsessan

Kungen har lånat ut ett urval av sina egna klockor till utställningen och en av dessa håller han extra högt. Det är ett schweiziskt ur han ärvt från sin mor.

“Det är en klocka från min pappa som jag kommer ihåg från då jag var liten. Den är lite speciell” säger han.

kungaparet2

Men tidsenliga kungen har också en nymodighet i sin klockgarderob. Han har nämligen hakat på senaste tekniktrenden med  “smart watch” som man kopplar till sin mobiltelefon.

“Jag skulle haft på mig den i dag men jag hittade den inte i morse” berättade han.

Kungens klocka

Kungens klocka

I sitt invigningstal berättade kungen om sina minnen från barndomen då han bodde på Stockholms slott och brukade lyssna till när klockorna i slottssalarna slog 12.

“När jag var liten kände jag att det var något alldeles särskilt. Det är ju inte alltid de slår samtidigt och då blev det ännu mer spännande. Så det är kanske inte så konstigt att uren blivit ett personligt intresse.”

Utställningen visas fram till och med den 8 maj.

Av: Liv Sander.

Bilder: Charles Hammarsten.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: