Drottning Silvias ärliga ord om sin mamma Alice

Drottning Silvia och Alice Sommerlath.

Drottning Silvia har varit förvånansvärt frispråkig när det gäller hennes mamma Alice Sommerlath. Alice led av psykisk ohälsa under perioder av sitt liv och av demens mot slutet – något som Silvia pratat öppet om.


2018 talade drottning Silvia ut för första gången om sin mamma Alice Sommerlaths kamp mot depression.

Det var i en intervju med SVT:s Claes Elfsberg med anledning av drottningens 75-årsfirande som drottningen berättade om den mörka skuggan i familjen: Mamma Alice psykiska ohälsa.

Drottning Silvia med mamma Alice Sommerlath 1977.

Drottning Silvia med mamma Alice 1977.

Andra världskrigets trauma tog hårt på Alice Sommerlath och hon blev stundtals djupt deprimerad efteråt.

Syskonen Sommerlath växte upp med mammas psykiska ohälsa. Här Silvia med två av sina bröder samt apan Micki.

Syskonen Sommerlath växte upp med mammas psykiska ohälsa. Här ser du Silvia med två av sina bröder.

– Nej det gjorde man inte. Jag tror att det var ett sätt att skydda sig, man talade inte om det som hade varit så svårt. Min mor reagerade på annat sätt, hon fick djupa depressioner efteråt. Ibland var det kortare perioder, ibland längre.

– Hon fick ju mediciner och elchocker. Det var skrämmande, men hon mådde bra efteråt. Men idag är det många som säger att det var det som gav henne demensen senare, att man gav henne elchocker i båda hjärnhalvorna. Idag vet man mer och ger bara elchocker i den ena hjärnhalvan.

– Man kan få demens av olika saker, av en skada eller av för mycket fett i blodet. Och i hennes fall var det en skada.

Silvia berättade om mammans demenssjukdom

I en intervju med Svensk Damtidning har drottning Silvia berättat mer om mammans demens:

– Jag kommer ihåg min mamma, när hon gick in i badrummet blev hon ibland väldigt rädd. För hon såg en person som hon inte kände igen. Hon hade blivit så mycket äldre och tänkte, “Det här är en annan person”.

I vissa hänseenden fungerade Alice Sommerlaths liv nästan som normalt, även efter att demensen drabbat henne.

– I min mammas fall fungerade det fint socialt, hon kunde vara med och äta med oss. Hon kunde äta och gå. Men hon kunde inte organisera saker, hon kunde inte packa en väska till exempel. Jag kommer ihåg en gång när vi satt vid middagen, hon satt bredvid mig, och tittade på kungen på andra sidan. Och sa, “Du har inte hälsat på mig”. Hon hade glömt det. Så han gick upp och gjorde det igen. Jag tror han fick gå upp fem gånger.

Foto: TT