Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias beslut: Lämnar Sverige – utan kungen

20 okt, 2022, 16:30 
Indra Nordemar

Hovet meddelar nu att drottning Silvia lämnar landet.

Annons
Kungen och Silvias första möte – 50-årsjubileum!Brand logo
Kungen och Silvias första möte – 50-årsjubileum!

Det är inte ofta som kungen och drottning Silvia är isär. De genomför majoriteten av sina kungliga uppdrag tillsammans och den privata tiden spenderas mestadels ihop.

Ja, i hela 46 år har de stått vid varandras sida som äkta makar. Men nu meddelar hovet att Silvia lämnar Sverige, men kungen följer inte med.

Därför lämnar drottning Silvia Sverige

Som bekant är en av drottningens stora hjärtefrågor barn rättigheter. Hon arbetar aktivt i främjandet för utsatta barn och är involverad i flera organisationer. 1999 grundade hon World Childhood Foundation.

”Jag har grundat en organisation. Min högsta önskan är att lägga ner den snart.”, är Silvias ord på stiftelsens hemsida.

Så sent som på tisdagen deltog hon i ett seminarium på Kungliga slottet rörande barnhandel. Och nu fortsätter drottningens arbete – men på annan mark.

Silvias arbete utan kungen

På måndag den 24 oktober reser drottningen på egen hand till Jordanien. Där ska hon under tre intensiva dagar samarbeta med Mentor Arabia – en icke-statlig organisation som strävar efter "en arabisk värld där barn och ungdomar får möjlighet att leva hälsosamma liv och fatta sunda beslut.", skriver de själva på sin hemsida.

Silvia sista dag i Jordanien är den 26 oktober, troligtvis reser hon hem till Sverige och sin make dagen efter, om inte redan samma dag.

Foto: TT

Annons