Drottning Silvias egna ord om sorgen

Drottning Silvia Engagemang demens Alzheimer

Här står drottning Silvia mitt i det internationella strålkastarljuset och berättar om en av sitt livs tyngsta erfarenheter.
Walther Sommerlath har avlidit – drottningens egna ord om brodern
Slå på ljud

När drottning Silvia talar om sitt engagemang för alla som har en demensdiagnos – och för deras anhöriga – ja, då gör hon det verkligen utifrån sin egen djupa, personliga erfarenhet.

Med en mor och en bror som båda har gått bort i Alzheimer vet hon ju mer om denna grymma sjukdom än de flesta.

Men så är drottningen också snudd på en internationell ikon när det gäller kampen för de demensdrabbade och i dagarna hade hon en av huvudrollerna när den 34:e Internationella konferensen om Alzheimers sjukdom drog i gång, denna coronavinter givetvis digtalt.

Drottning Silvia stod hemma bredvid sin vackra blåvita kakelugn, men samtidigt mitt i det internationella strålkastarljuset.

Drottning Silvia Håller tal om demens Alzheimer

Drottning Silvia, redo inför sitt viktiga tal.

– Mina damer och herrar, som global ambassadör för Alzheimer’s Disease International har jag äran att hälsa er välkomna till denna konferens, sa hon och fortsatte:

– I dag lever ungefär 50 miljoner människor med en demensdiagnos, och den siffran kommer att stiga till mer än 130 miljoner år 2050. Det gör demensfrågan till en av de största, mest komplexa och mest utmanande. Och den ligger mitt eget hjärta särskilt nära:

– På 1990-talet såg jag min mamma drabbas av Alzheimer. Det var svåra år, för min mor men också för oss som stod henne nära. Men hur svår den erfarenheten än var, så lärde den mig mycket.

Drottning Silvia Drottningen Mamma Alice Sommerlath

Drottning Silvia med mamma Alice 1977.

En dyrköpt erfarenhet för drottningen, som blev ännu tuffare när hennes bror Walther Sommerlath fick samma Alzheimer-diagnos:

– Han gick inte bort i corona, det gjorde han inte. Utan i Alzheimer, säger hon i TV4:s kommande dokumentär Kungahuset 2020 som sänds på juldagen.

I intervjun beskriver drottningen också sin frustration över att sjukdomen är så oberäknelig – men också sin känsla, som anhörig, av total hjälplöshet:

– Det är en förskräcklig sjukdom. Det är smärtsamt, gradvis blir man plötsligt ingenting i sitt medvetande, man kan inte få svar, man hittar inte rätt – men man blir irriterad. Så det var väldigt svårt att hantera min brors sjukdom, särskilt de sista månaderna.

Walther Sommerlath Ingrid Sommerlath Drottning Silvia Alzheimer Alzheimers sjukdom

Walther Sommerlath (här med hustrun Ingrid) avled i Alzheimer, samma ärtliga sjukdom som också drabbade drottning Silvias mor Alice Sommerlath.

– Jag trodde att jag hade lärt mig mycket genom mammas sjukdom, och i 25 år har jag verkligen arbetat med de här frågorna. Men det här var en helt ny situation. Alltså, Alzheimer är något förskräckligt.

Drottning Silvia om Alzheimers sjukdom: ”Det finns hopp”

Men i sitt tal vid Alzheimer-konferensen lyfte drottning Silvia också känslan av ljus inför framtiden:

– Aldrig tidigare har vi haft så mycket kunskap om demenssjukdomar som vi har i dag. Och aldrig tidigare har vi varit så beslutsamma och målmedvetna när det gäller att bekämpa dem. Det fyller mig med hopp!

Konferensen arrangerades av organisationen Alzheimer’s Disease International (ADI) och bland de medverkande fanns, förutom drottning Silvia, också en lång rad ledande experter. På agendan stod både den senaste forskningen och det senaste inom förebyggande åtgärder, diagnos, behandling, vård och omhändertagande av personer med demenssjukdomar.

Se och hör drottningens tal här:

LÄS OCKÅ: Drottning Silvia avslöjar sanningen: ”Min bror dog i Alzheimer”

LÄS OCKÅ: Så var drottning Silvias bror Walther Sommerlaths hemliga begravning

Foto: Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna, TT.