Drottning Silvias ensamma dagar på Stenhammar slott

drottning silvias ensamma dagar

Kungaparet lämnade storstadspulsen för elva veckor sedan. Sedan dess har de levt ett stillsamt liv på Stenhammar slott. Men nu längtar Silvia efter sina nära och kära, mer än någonsin.

Drottning Silvia är en person som är van vid att vara omgiven av människor. Både i sin kungliga roll men också som mamma, mormor, farmor, svägerska och vän.

Men sedan coronaviruset fick spridning i Sverige har hennes vardag blivit någonting helt annat. Hon och kungen åker inte längre runt och representerar sitt älskade land. Istället har de isolerat sig på Stenhammar slott och träffar bara några få nyckelpersoner från hovet. Sina barn och barnbarn har Silvia inte träffat på flera månader.

Skyddar sig mot coronaviruset

Man får också tänka på att kungaparet inte bara tillhör gruppen “70-plussare”. Kungen är ju dessutom Sveriges statschef och måste därför vara extra försiktig och inte smittas av coronaviruset.

drottning silvia kung carl gustaf

Vi får hoppas att kungaparet kan njuta av tiden på Stenhammar – även om omständigheterna är märkliga.

Trots att de har varandra och den lilla viltspårhunden Brandie så kan dagarna förstås kännas lite ensamma, när man inte får träffa sina nära och kära. Under sex veckor bodde även prinsessan Birgitta på det ståtliga slottet utanför Flen men nu har hon lämnat kungaparet och rest till yngste son Hubertus i München.

Drottningen har alltid uppskattat sin svägerskas sällskap och visst blev det tomt när Birgittas kluckande skratt försvann ifrån slottskorridorerna.

Då är kungaparet tillbaka i Stockholm

Nästa lördag blir det dock ett avbrott i den annars så stillsamma vardagen. Då sätter sig nämligen kungen och drottningen i bilen och kör de 12 milen från Stenhammars slott och in till centrala Stockholm. Och det blir alltså första gången på elva veckor.

– Ja det stämmer, och det är med anledning av Nationaldagsfirandet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Foto: TT