Drottning Silvias finaste arbetsdag är äntligen här!

Drottning Silvias finaste arbetsdag är äntligen här!
Hela 21 år har passerat sedan drottning Silvia kom med initiativet ”De gamlas dag”. En dag varje år sedan dess har hon mött upp glada seniorer från olika äldreboenden i sommarvärmen!
Annons

Idag är en av årets finaste arbetsdagar, både för drottning Silvia och för mig. De Gamlas Dag arrangeras för 21:e året här i Ekebyhovs slottspark, bara ett par kilometer från Drottningholms slott – och man blir alldeles varm om hjärtat. De 200 hedersgästerna från Ekerös olika äldreboenden och hemtjänstverksamheter sitter under parasoll i sensommarvärmen och stämningen är alldeles speciell.

Annons
Drottningen firade De gamlas dag framför Ekebyhovs slott.
Fullsatt framför Ekebyhovs slott när drottningen firade De gamlas dag.

Ni kan ju tänka er feelingen när Silviahemmets kör och alla seniorerna klämde i med 1960-talshiten Leva Livet, som en hyllning till Lill-Babs! Och det känns ju som att det är just det som de alla gör – lever livet denna soliga sensommardag, där de sitter och sorlar över kaffekopparna.

Drottning Silvia bjuder på en kram på De Gamlas Dag på Ekerö.
Det blev många kramar innan dagen var slut.
Annons

Kalle Moreaus är här med sin dotter och de har spelat och sjungit alla de där låtarna som alla vill höra, från Lasse Berghagens Stockholm i mitt hjärta till gamla slagdängor och Benny Anderssons Vals till Mona. Och drottningen, ja hon satt vid sin kaffekopp och stampade takten.

Drottning Silvia
Drottningen stampade takten till Kalle Moreaus.
Drottningen på de Gamlas dag, här med hovdamen Harriet Bredelius (i blått) och Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld.
Kaffebordet var dukat. Bakom drottningen ser du hennes hovdam Harriet Bredelius (i blått) och till höger sitter Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld.

Drottning Silvia känner igen besökarna

Sedan var det dags för kaffepaus som sagt och drottningen går runt och småpratar med alla, som vanligt klädd i sin Lovödräkt. Hon missar ingen, och hon känner igen alla som hon har träffat tidigare år.

Annons

Drottningen vid De Gamlas Dag - här med en av Ekerös 200 seniorer.

Det är många fina möten. Drottningen SER verkligen var och en hon talar med och när orden inte räcker till sprider hon sin värme ändå, med en hand över den andras hand.

Drottning Silvia sprider glädje på De Gamlas Dag i Ekebyhovs slottspark.

– Det vår så roligt att prata med drottningen, säger Nelly Fixelius som sitter på första parkett i sin fina rosa blus.

– Hon frågade vad jag hette och om det gick bra i värmen. Och så berättade jag att jag ska fylla 87, jag känner mig som rena ungdomen!

Annons
Drottning Silvia på De gamlas dag
Drottning Silvia pratar med Nelly Fixelius och hennes man Kaj.

Se hovets film från dagen här:

Drottningen och De Gamlas Dag

Det var drottningen som tog initiativet till De Gamlas Dag 1998. De första åren firades dagen i Drottningholmsparken. Sedan år 2000 svarar Ekerö kommun för arrangemanget.

Annons
Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund var på plats under De gamlas dag.
Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund var på plats under De gamlas dag.

Foto: Carolina Byrmo/TT och Helena Wiklund/Svensk Damtidning.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Drottning Silvias finaste arbetsdag är äntligen här!”

 1. caterine skriver: 28 augusti, 2019

  Jag tycker att drottningen skulle åka till andra äldreboenden och hälsa på på De äldres dag, (De gamlas dag har tagits bort numera). Bjud i stället hem folk till slottet och gå ut blnd “pöbeln” som dr Elizabeth gör.


  1. josefin skriver: 28 augusti, 2019

   Ja, att träffa undersàtarna hemma i den egna trädgàrden vore ett br sätt att engagera Sv — o dà menar jag vandra runt bland dem, som Dr E gör, inte bara vinka över avspärrningen som pa 14 julifirandet


  2. CVM skriver: 28 augusti, 2019

   Catrine
   Oförskämt att kalla dom ”gamla” för pöbel glöm inte att det är dessa personer
   som byggt upp Sverige och den välfärd som fortfarande finns i Sverige.
   Har sett flera artiklar här på SVDam där Drottningen besök olika äldreboende
   där Silviasystrarna tar hand om dom äldre.
   Tycker nog att det är vi som anhöriga som borde avsätta mer tid för våra
   äldre anhöriga som bor på olika vårdinrättningar.
   Stor eloge till Drottningen som sätter fokus på äldres rätt till kvalitet på
   äldre dar.
   CVM


 2. josefin skriver: 28 augusti, 2019

  Jättefint engagemang av drottningen. Undrar varför det alltid “bara”är i Ekerö kommun? Är det drottnkngen som vill ha det sà, eller àr andra kommuner inte intresserade av att göra ett sàdant arrangemang?


 3. Bror skriver: 29 augusti, 2019

  Var någonstans står det skrivet, att vid fyllda 75 ska man plötsligen gilla dragspelsmusik, allsång och gräddtårta?


  1. josefin skriver: 29 augusti, 2019

   I “Handbok för äldre”utgiven av Ekerö kommun, med en fotnot att dà far man äta tàrta med drottningen om man är snäll hela àret 🙂 🙂


  2. ananas skriver: 29 augusti, 2019

   Bror
   Mitt i prick 👍
   Min mamma 85 år gillar rock och smörgåstårta.


 4. Pia skriver: 29 augusti, 2019

  “Bror”. Redan Hasse & Tage berättade att: “om man inte var religiös fick man ingen tårtbit till kaffet”. Jag håller med dig om den förmodat homogena smaken för underhållning efter pensionen, som härskar. Ve den människa, som inte “går i flock”, den dag hon inte kan bestämma själv och ta sig dit hon vill.


 5. caterine skriver: 29 augusti, 2019

  Håller med Bror, varför tror man att 75+ gillar bara dragspel och bingo? Glöm inte att rocken kom på 50-talet och då var vi tonåringar och varför skulle vi gilla gammaldags musik nu? Jag var med min mamma på äldreboendet och lyssnde på underhållningen där de bara spelade dragspel och religiöst. Då föreslog jag att de skulle spela lite rock, och jesses vad de gamla stampade fötterna.


 6. Gunn skriver: 29 augusti, 2019

  De äldre som deltar i vackra Ekebyhovsparken och dricker kaffe, lyssnar på underhållning, mm, får själva bestämma om de vill vara med. De kommer från olika äldreboenden i Ekerö kommun, vilken ju även drottning Silvia bor i. Personal följer med och hjälper till. Tur nog är det alltid en solig, trevlig dag och skönt ute i vacker miljö. Underhållningen varierar varje år, tex har man kunnat se och höra Loa Falkman, Lill Lindfors, mfl, som är trevliga att lyssna till och se både som ung och gammal.


 7. Katta skriver: 29 augusti, 2019

  Det finns en gammal urskånsk melodi:

  Ja se ja får inte ligga med pian, ja får bara sidda vid sian, ja får inga kagor te kaffet, ja får bara socker och vann (vatten). Christer Lund som sjunger och spelar.

  Det har alltid klagats på att gör si och inte så eller tvärtom. Avundsjukan har alltid funnits!


 8. Daga skriver: 29 augusti, 2019

  Jaaaahh….. “Tiden går och vi går med” som kära farmor uttryckte det när hon gick till de gamlas dag i 50-talets Jönköping.
  Min far vägrade pensionärssamkväm och gammelresor så åttio fyllda,tyckte han och mor var alldeles för unga.Båda levde till de var nittiofyra.Far alltid välklädd i hatt som han artigt lyfte på då han passerade någon dam där han tog sin dagliga promenad genom samhället med sin hund.Där kommer Gustav tisslade folket.Daga


 9. charlotte skriver: 30 augusti, 2019

  Ingen drottning har gjort så mycket för andra som Drottning Silvia gjort. Hon är unik. “De äldres dag” blir ju vad man gör den till. Personalen på Ekebyhov har nog sett till att underhållningen blev blandad och kunde glädja ung som gammal. I landsorten kan det nog bli lite mer av frireligiösa sånger blandat med dragspel. Mycket beror också på vilka pengar man har att spendera.


 10. konsttanten skriver: 30 augusti, 2019

  caterine: Jag håller med dig! Min far, född 1914, gillade Celine Dion, Simon and Garfunkel vid 80 års ålder…vägrade gå till dagrummet att lyssna på dragspel när Lions var där.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar