Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias finaste arbetsdag är äntligen här!

28 aug, 2019, 14:30 
Hela 21 år har passerat sedan drottning Silvia kom med initiativet ”De gamlas dag”. En dag varje år sedan dess har hon mött upp glada seniorer från olika äldreboenden i sommarvärmen!
Annons

Idag är en av årets finaste arbetsdagar, både för drottning Silvia och för mig. De Gamlas Dag arrangeras för 21:e året här i Ekebyhovs slottspark, bara ett par kilometer från Drottningholms slott – och man blir alldeles varm om hjärtat. De 200 hedersgästerna från Ekerös olika äldreboenden och hemtjänstverksamheter sitter under parasoll i sensommarvärmen och stämningen är alldeles speciell.

Drottningen firade De gamlas dag framför Ekebyhovs slott.
Fullsatt framför Ekebyhovs slott när drottningen firade De gamlas dag.

Ni kan ju tänka er feelingen när Silviahemmets kör och alla seniorerna klämde i med 1960-talshiten Leva Livet, som en hyllning till Lill-Babs! Och det känns ju som att det är just det som de alla gör – lever livet denna soliga sensommardag, där de sitter och sorlar över kaffekopparna.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Silvia bjuder på en kram på De Gamlas Dag på Ekerö.
Det blev många kramar innan dagen var slut.

Kalle Moreaus är här med sin dotter och de har spelat och sjungit alla de där låtarna som alla vill höra, från Lasse Berghagens Stockholm i mitt hjärta till gamla slagdängor och Benny Anderssons Vals till Mona. Och drottningen, ja hon satt vid sin kaffekopp och stampade takten.

Drottning Silvia
Drottningen stampade takten till Kalle Moreaus.
Drottningen på de Gamlas dag, här med hovdamen Harriet Bredelius (i blått) och Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld.
Kaffebordet var dukat. Bakom drottningen ser du hennes hovdam Harriet Bredelius (i blått) och till höger sitter Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld.

Drottning Silvia känner igen besökarna

Sedan var det dags för kaffepaus som sagt och drottningen går runt och småpratar med alla, som vanligt klädd i sin Lovödräkt. Hon missar ingen, och hon känner igen alla som hon har träffat tidigare år.

Annons
Drottningen vid De Gamlas Dag - här med en av Ekerös 200 seniorer.

Det är många fina möten. Drottningen SER verkligen var och en hon talar med och när orden inte räcker till sprider hon sin värme ändå, med en hand över den andras hand.

Drottning Silvia sprider glädje på De Gamlas Dag i Ekebyhovs slottspark.

– Det vår så roligt att prata med drottningen, säger Nelly Fixelius som sitter på första parkett i sin fina rosa blus.

– Hon frågade vad jag hette och om det gick bra i värmen. Och så berättade jag att jag ska fylla 87, jag känner mig som rena ungdomen!

Drottning Silvia på De gamlas dag
Drottning Silvia pratar med Nelly Fixelius och hennes man Kaj.

Se hovets film från dagen här:

Drottningen och De Gamlas Dag

Det var drottningen som tog initiativet till De Gamlas Dag 1998. De första åren firades dagen i Drottningholmsparken. Sedan år 2000 svarar Ekerö kommun för arrangemanget.

Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund var på plats under De gamlas dag.
Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund var på plats under De gamlas dag.

Foto: Carolina Byrmo/TT och Helena Wiklund/Svensk Damtidning.

Annons