Drottning Silvias gest till Sofia får mer ansvar

drottning silvias gest till prinsessan sofia

Prinsessan Sofia har fått ett stort och viktigt ansvar. Nu äntrar hon ett rum på slottet – med drottningens välsignelse.

Efter kungens besked, om att krympa kungafamiljen på titlar, var det många som undrade om Carl Philip och Sofia, hädanefter, skulle lysa med sin frånvaro i den kungliga kalendern. Men icke! Prinsparet har snarare lagt i ytterligare en växel och visar sig mer än någonsin. Inte minst Sofia. Nu får hon dessutom mer ansvar – av svärmor Silvia.

Sofias nya uppdrag på slottet

Under torsdagen, den 28 november, kommer prinsessan Sofia att delta i Global Child Forum. Forumet drog igång år 2009 och är kungaparets stiftelse. Och precis som drottningens välgörenhetsorganisation, World Childhood Foundation, så fokuserar man på att fördjupa kunskapen om barns rättigheter, världen över. Frågor som tangerar Childhoods uppdrag i allra högsta grad. Men det som är lite förvånande med morgondagens forum är att kungaparets har beslutat att Sofia delar i styrelsemötet ensam. Varken initiativtagarna, kungen och drottningen, kronprinsessanparet eller prins Carl Philip är med på slottet.

Prinsessan Sofia får alltså axla rollen som familjens representant – helt på egen hand. Det här är första gången som det bara är en familjemedlem går på den här typen av möte. Och att kungaparet väljer Sofia är en tydlig gest från deras sida. De litar verkligen på sin svärdotter och värderar hennes kunskap om barn och ungas säkerhet.

– Det har visat sig att man inte nog kan understryka vikten av att informera om barnens rättigheter, både här hemma och utomlands, har kungen sagt vid ett tidigare forum.

Hoppar in i Madeleines ställe

Madeleine har också stöttat sina föräldrars stiftelse. Hon har, sedan 17 års ålder, arbetar med mamma Silvias Childhood och brinner också för att hjälpa utsatta barn. Men prinsessan har ju inte samma möjlighet att delta i Global Child Forum eftersom hon bor i Miami sedan ett år tillbaka. Däremot brukar hon få mötena återberättade för sig över telefon. Och i år kanske det till och med är svägerskan Sofia som ringer upp!

Foto: TT