Drottning Silvias glädjebesked – mitt i den djupa krisen

Drottning Silvia har inte synts till på länge.Men vår drottning bjuder nu på ett glädjebesked.

Drottning Silvia har hållit en låg profil under större delen av 2020. Även innan coronakrisen utbröt hade hon haft ett sparsmakat schema med få kungliga aktiviteter.

Senaste gången Silvia hade ett officiellt kungligt uppdrag var 14 februari. Då var hon och kungen på konstakademiens högtidssammankomst. Sedan dess har hon inte dykt upp i något officiellt sammanhang.

Coronaviruset: Det gör drottning Silvia

Vår drottning!

Vår drottning!

Nu med coronavirusets utbrott har läget drastiskt förändrats. Vi snuvades till exempel på chansen att få se vår drottning i galaklänning när den tänkta representationsmiddagen på Slottet i mars ställdes in.

Men vissa saker vägrar Silvia lägga åt sidan, trots viruset. På hennes kalender går att läsa att hon har två telefonsammanträden planerade i mars och båda rör hjärtefrågor.

Det första är med styrelsen i World Childhood Foundation, det andra är med styrelsen i Stiftelsen Care about the Children. Få saker kunde vara viktigare för vår drottning.

Silvia grundade organisationen Childhood för 21 år sedan för att “värna om barns rätt till en trygg och kärleksfull barndom”. När prinsessan Madeleine blev vuxen lät hon sig inspireras av sin mamma – och numera arbetar hon med Childhoods amerikanska gren.

Care about the children ämnar att “ge bidrag till svenska och internationella projekt som ger utsatta barn i hela världen möjlighet att känna trygghet och glädje under sin uppväxt”.

Viktiga kampen

Silvia är extremt engagerad i kampen för att barn världen över ska ha det så bra som möjligt. Det berättade hon om i dokumentären Barnens drottning, som sänds på Viaplay.

Där förklarar Silvia bland annat varför hon tidigt valde att lägga fokus på ett ämne som få pratade om vid tillfället: barn som utsätts för sexuella övergrepp.

– Det var ju ingen annan som gjorde det. Så jag gjorde det. Så tänkte jag, säger Silvia i programmet.

 

LÄS MER: Därför har Silvia hållit sig borta från offentligheten i fyra veckor