Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias hemliga sidor avslöjas i ny bok: "Hela kungahuset kan skaka..."

27 okt, 2023, 07:00 

Nu släpps en ny bok om drottning Silvia!

Annons

Ingrid Thörnqvist ville inte skriva ännu en hyllningsbok till drottning Silvia. Sådana finns det nog av.

Som garvad journalist, före detta utrikeskorrespondent för SVT, siktade hon på något annat.

– Jag ville skriva något vettigt om henne. Det här är ett journalistiskt reportage, säger Ingrid.

Drottning Silvia om terrordådet – efter att hon träffat kungen: ”Väldigt chockade”Brand logo
Drottning Silvia om terrordådet – efter att hon träffat kungen: ”Väldigt chockade”

Drottning Silvias arbetsliv skildrat i ny bok

Boken Yrke: drottning – makten och möjligheterna fokuserar på Silvias arbete med sina tre organisationer Silviahemmet, Mentor och Childhood. Ingrid fick en unik tillgång till drottningen, så till den grad att hon fick följa med på annars stängda styrelsemöten.

– Jag fick känslan av att de tackade ja till min förfrågan för att hovet och drottningen ville belysa vad hon faktiskt gör. Att hon har ett genuint engagemang. Den bilden saknas lite i det allmänna medvetandet, säger Ingrid.

Annons

– Hon är väldigt påläst. På mötena jag var med ställde hon alltid detaljfrågor. Det förvånade mig att hon var så pass personligt aktiv, hon lånar inte bara ut sitt namn.

Om det är något som betonas i Yrke: drottning – makten och möjligheterna är det Silvias starka arbetsmoral. Hon är ingen kunglighet som lutar sig tillbaka och njuter av strålglansen.

– Jag intervjuade många av hennes medarbetare och de berättade hur engagerad hon är. Hon kan skicka sms mitt på natten. Hon kommer på nya idéer och vill snabbt få dem gjorda, säger Ingrid.

Flera i Silvias omgivning som uttalar sig i boken verkar tycka att drottningen kanske jobbar lite väl hårt.

– Jag frågade mycket om hennes svaga sidor. De flesta svarade undvikande, men de framgick att de känner att hon nog driver sig själv för hårt, säger Ingrid.

"Silvia har mycket självdistans och humor"

Ingrid fick även göra djupintervjuer med Silvia själv.

– De är väldigt försiktiga, kungligheterna. Samtidigt som hon har en spontan sida och mycket självdistans och humor. Men hon är väldigt noga med vad hon säger. Hela kungahuset kan skaka om hon säger något fel, säger Ingrid.

Annons

– Hon är väldigt fokuserad på människan hon har framför sig. Både i intervjuer och i andra sammanhang. Jag var med hennes på De gamlas dag på Ekerö och där kände jag att hon hade en folklighet i sitt sätt att vara. De inbjudna gästerna var väldigt avspända med henne.

"Madeleine känner att hon borde avlasta"

Även prinsessan Madeleine figurerar i boken. Helt naturligt, eftersom planen är att hon ska ta över kaptensrollen i Childhood när mamma väljer att kliva åt sidan.

Ingrid gjorde en intervju med Madeleine under en resa till Brasilien.

– Jag fick intrycket av att hon känner att hon borde avlasta sin mamma lite mer. Men det är dubbelt, för drottningen vill inte släppa det, hon brinner så starkt för Childhood, säger Ingrid.

– Det fanns ett ömsesidigt hänsynstagande där. För drottningen sa själv att Madeleine har små barn som hon behöver vara med, och prinsessan vill ta hänsyn till att drottningen vill jobba, att hon inte är redo att sluta.

Yrke: drottning – makten och möjligheterna ges ut av Norstedts och släpps i handeln i dag den 27 oktober.

Annons