Drottning Silvias intervju i Göteborgs Posten

drottning silivas drama i libanon

Silvia har några intensiva arbetsveckor bakom sig. Hon har bland annat varit i Libanon. En resa som inte riktigt blev som hon tänkt sig. Nu berättar drottningen om det okända drama som uppstod på Beiruts gator.

Silvias resa till Beirut, med sin stiftelse Mentor, bjöd på många nya intryck och intressanta samtal. Men den innehöll också en del dramatik. Någonting som hitintills har varit okänt för allmänheten men som drottningen väljer att berätta om i en ny intervju med Göteborgs Posten.

Anledningen till att hon flög till Libanon var att stiftelsens arabiska avdelning, Arabia, firade 15 år.

– Det var härligt att se hur man i 22 länder arbetar med frågor om barn och ungdomar och droger. Jag hade ett hektiskt program där jag också fick möjlighet att möta flyktingbarn från Syrien och palestinska flyktingar som tvingas arbeta illegalt och som har det mycket svårt. Min stiftelse ”Care about the Children” sponsrar två projekt som drivs av ”War Child” i Libanon, alldeles vid gränsen till Syrien, säger drottningen i intervjun.

Stora oroligheter under Silvias besök

Men besöket som började i godan ro förvandlades snabbt till någonting annat. Demonstrationerna mot regeringen fick fart och sista kvällens avskedsmiddag blev därför mycket annorlunda.

– Middagen var tänkt som min kväll och jag ombads att skära upp tårtan. Men just som det var gjort meddelade mina värdar att alla som önskade kunde åka hem omedelbart. Det tog två minuter så hade de flesta givit sig av, oroligheterna var orsaken. När jag kom till hotellet märkte jag att det började koka och hundratals motorcyklar körde omkring hela natten. När vi åkte iväg på morgonen stängdes gata efter gata av när vi passerat och när vårt flyg lyfte stängdes också flygplatsen.

Foto: TT, Kungahuset.se