Drottning Silvias möte med påven i Vatikanstaten

drottning silvia öm mötet med påven

Från gala på slottet till ett möte med påven. Drottning Silvia har ett imponerande tempo! Vi berättar om hennes rekordkorta resa till Vatikanen.

Drottning Silvia har ett imponerande tempo. Om bara några veckor fyller hon 76 år och hon visar inga tecken på att dra ner på arbetstakten.

Under tisdagen var det representationsmiddag på slottet. Silvia strålade i favoritfärgen röd och i galafrisyren glittrade prinsessan Sibyllas diadem. Kungen hade bjudit in en rad spännande gäster – alltifrån kulturpersonligheter till sportstjärnor.

Från gala på slottet till möte med påven

Drottningen fördes till bordet av statsrådet Tomas Eneroth och hade på sin högra sida Algeriets ambassadör Ahcène Kerma. Och det blev en lång kväll med intressanta samtal och läcker mat.

Efter en sådan kväll skulle vem som helst behöva ta igen sig lite. Men inte drottningen. Under onsdagen flög honom till Rom för en konferens med namnet “Promoting Digital Child Dignity” och dagen efter det träffade hon påve Franciskus i Sala Clementia i Vatikanen. Och det blev ett kärt återseende.

drottning silvia påven

Drottning Silvia och prinsessan Leonore träffade påven år 2015.

Det här är drottningens fjärde möte med påven på kort tid. År 2016 besökte Franciskus Lund för högtidlighållandet av reformationens 500-årsjubileum och då var kungaparet givetvis på plats för att välkomna honom.

Prinsessan Leonores favorit

Första mötet mellan drottningen och påven skedde våren, 2015, då Silvia och prinsessan Madeleine reste till Vatikanen för att vara med vid ett symposium om trafficking. Då fick även Chris O’Neill och Leonore chansen att träffa påven och lillsessan fattade snabbt tycke för den snälla mannen.

Eftersom det här årets konferens handlade om barns säkerhet på nätet så pratade Silvia ihop sig med Carl Philip och Sofia innan sin resa. Det här är ju ett ämne som prinsparet också engagera sig i via sin stiftelse.

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att drottningen tyckte mötet med påven var givande men hon han hälsade till prinsessan Leonore har hon ingen information om.

– Det kanske han gjorde, säger hon.

Drottning Silvia åker hem till Stockholm i dag efter 2,5 dagar i Rom och Vatikanen.

Foto:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: