Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias okända hemvist: Släktgården i Brasilien!

02 nov, 2022, 18:50 
Drottning Silvia

Den hundra år gamla släktgården utanför São Paulo – ett givet mål under den kungliga solsemestern.

Annons
Walter Sommerlaths liv – i bilder!Brand logo
Walter Sommerlaths liv – i bilder!

Drottning Silvia är just nu på solsemester – och som så många gånger förr är det till sin barndoms Brasilien som hon har åkt för att ladda batterierna:

Det land som i alla år har haft en särskild betydelse i hennes liv – och där hon tillbringade så många lyckliga sommarlov på familjens kaffeplantage.

Drottning Silvia på karneval i sitt andra hemland Brasilien.

Den här gången är prinsessan Estelle och prins Oscar också med, och drottning Silvia (som brukar säga att hon har ett brasilianskt hjärta, ett tyskt huvud och en svensk själ!) får äntligen chansen att visa dem de platser där hon bodde med familjen som barn:

Annons

Det vackra (men numera rivna) rosa huset i São Paulo med palmer i trädgården.

Men framför allt den mer än hundra år gamla släktgården: Kaffeplantagen Fazenda Cafezal, där drottning Silvias mamma – och Estelles och Oscars gammelmormor – Alice Sommerlath föddes och växte upp.

I dag har det hunnit gå en vecka sedan Victoria och Estelle lämnade Sverige för sin höstlovsresa med drottning Silvia.

Fazenda Cafezal ligger ute på landsbygden, tre timmar med bil från São Paulo, och grundades redan 1891 av drottningens släkting Joaquim Floriano de Toledo.

100 år senare – på 1990-talet – flyttade drottning Silvias syssling Álvaro ”Álvarito” Pinto de Aguiar in:

Efter många år som finansman i São Paulo började han odla ekologiskt kaffe tillsammans med sin fru Vera – och i en intervju med DN berättade han att drottningen ofta varit där på besök.

Annons

Ingen dålig gissning alltså att det är på Fazenda Cafezal som en del av den kungliga – och mycket privata – semestern just nu tilldrar sig!

Kronprinsessan Victoria med en kopp kaffe i Brasilien
Kronprinsessan Victoria med en kopp starkt brasilianskt kaffe, under ett av sina tidigare besök i Brasilien.

Drottning Silvias barndom i Brasilien

20 mil söderut finns också Fazenda São Domingo, där Silvia bodde under sommarloven och där hon och kusinerna brukade hoppa i kaffebönorna i den stora kaffeladan. Fast de flesta av de gamla husen där ska numera vara rivna.

Kungaparet under en av sina tidigare Brasilienresor.

De sista dagarna i Brasilien kommer drottning Silvia dock att kombinera med jobb – och då ansluter även prinsessan Madeleine som flyger in från Florida:

– Drottningen har ett officiellt program i början av november tillsammans med Childhood, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Foto: TT.

Annons