Drottning Silvias oro för familjen: ”Riskerar en totalkollaps”

Drottning Silvia

Oron är stor för drottning Silvias släktingar i Brasilien – sjukhusen i Sao Paolo-regionen är nära en kollaps.
Coronaviruset: Så har det slagit mot kungahusen – drabbade och döda
Slå på ljud

Det är djupt oroväckande nyheter som kommer från drottning Silvias gamla hemland Brasilien. Läget har blivit så katastrofalt att sjukhusen i Sao Paolo-området är nära att kollapsa, trots att detta är Brasiliens mest förmögna delstat. Samtidigt som det är där som drottningen har en stor del av sina kusiner och sysslingar på mamma Alice Sommerlaths sida.

LÄS MER: Hovet: Så mår drottning Silvia efter handledsfrakturen

Dagens Nyheter rapporterar att hundra personer har dött i köerna utanför sjukhusen och att tre personer dog när syrgasen under en halvtimme plötsligt försvann. Dessutom håller medicinerna som krävs för att söva de patienter som vårdas i respirator på att ta slut.

Silvia Sommerlath Walter Sommerlath Alice Sommerlath Jörg Sommerlath Walther Sommerlath junior

Lilla Silvia Sommerlath med sin familj. Mamma Alice föddes i den brasilianska adelsfamiljen de Toledo och nu är oron stor för drottningens kusiner och sysslingar.

Drottning Silvias stora släkt i Brasilien

Nyheter som skakar om – inte minst på Drottningholm. Drottning Silvia växte ju upp i både Tyskland och just Brasilien, och hon brukar alltid säga att hon har ett brasilianskt hjärta, ett tyskt huvud och en svensk själ. Ord som ger en tydlig bild av hur starkt hon känner för sitt tidigare hemland.

Dessutom är hon känd för att vara extremt noga med att måna om sin stora och brokiga släkt, även om de befinner sig mer än tusen mil bort, och drottningen har med jämna mellanrum tagit med hela familjen till Sao Paolo på semester.

Kronprinsessan Victoria Sao Paolo 2006

Kronprinsessan Victoria på en balkong i Sao Paolo 2006.

Utöver det har drottningens barnrättsorganisation World Childhood Foundation också flera projekt i Sao Paolo-regionen som de stödjer, vilket bidrar med ytterligare oro. Men drottningen och hennes team gör förstås allt de kan, även nu under pandemin.

LÄS MER: Drottning Silvias dramatiska dygn – efter otäcka olyckan

LÄS MER: Minnesceremonin på Drottningholm: Silvias sorg

LÄS MER: Drottning Silvia: ”Så räddar jag relationen med barnbarnen i Miami”

Foto: TT.