Drottning Silvias starka ord: "Ge barnen en röst"

Under Silvias resa i Thailand besökte hon Udon Thani där hon höll tal om barnens rätigheter.

Drottning Silvia befinner sig just nu i Thailand där hon bland annat har besökt en skola i Bangkok tillsammans med thailändska prinsessan Soamsawali.

Läs mer: Just nu! Kronprins Frederik på plats i Sydkorea

De tog del av olika projekt som drottningens organisation World Childhood Foundation stödjer.

Läs mer: Videoklipp! 5 saker du inte visste om Madeleine

Idag besökte Silvia Udon Thani för att tala om barnrättsfrågor vid konferensen The Academic Conference for the Lay Judges from the Juvenile and Family Courts of Thailand. Och det var ett gripande tal hon höll.

– Jag bär med mig något en ung flicka sade till mig när jag träffade henne för många år sedan på den andra världskongressen mot kommersiell sexuell exploatering av barn, i Yokohama.

”Ers Majestät”, sade den lilla flickan och steg modigt fram för att hälsa. ”Tack för att Drottningen ger oss en röst”.

Läs mer: Se fina bilderna från Monaco-tvillingarnas dag i lekparken

Jag minns fortfarande hennes ord. Att ge den här flickan en röst innebär för mig att ge erkänsla åt henne och de miljontals barn som precis som hon är offer för sexuella övergrepp. Dessa fasansfulla brott är fortfarande alltför ofta omgärdade av tabun. De tystas ned och förblir osynliga. Vi som vuxna måste alla våga se vad som händer och våga tala öppet om det. Att bryta tystnaden är nämligen det första och viktigaste steget för att åstadkomma en positiv förändring.

[ … ]

Mina damer och herrar, ni har alla möjlighet, och ett ansvar, att vara omtänksamma vuxna förebilder som använder både hjärna och hjärta för ett barn som har utsatts för övergrepp. Ni kan ge det barnet en röst, sa drottningen under sitt tal.

Läs hela drottningens tal på engelska här.

Läs mer: Vi avslöjar! Den oväntade norska presenten till William och Kate

Foto: Childhood, Kungahuset och IBL