Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Silvias vägran – markeringen mot polarprisvinnaren: "Inte okej"

24 maj, 2022, 08:33 

Drottning Silvia och Madeleine fick nog.

Annons
3 kungliga snackisar från vecka 20!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 20!

Ikväll är det dags för kungafamiljen att klä upp sig till tårna och gå på gala! Det är nämligen ikväll som årets Polarpris delas ut, med en storslagen ceremoni på anrika Grand Hôtel i Stockholm.

Men det finns en händelse från en tidigare prisutdelning som kungafamiljen inte minns tillbaka på med glädje...

Kungen ställde in

Polarpriset är inget nytt påfund, utan instiftades redan 1989, av ingen mindre än ABBAs manager Stig "Stikkan" Andersson. Syftet med priset är att hylla och lyfta betydande musiker och deras verk, och under åren har stora namn fått ta emot det ärofyllda priset.

Paul McCartney, Patti Smith och Bob Dylan har bara några av pristagarna under åren. Priset går oftast till två personer, eller akter, och i år är det dessutom jubileum. Det är den trettionde gången Polarpriset delas ut, och den här gången är det ikonen Iggy Pop och solistensemblen Ensemble intercontemporain som ska hyllas.

Annons

Kungen brukar vanligtvis dela ut priset, men år 2020 blev det en krock i schemat som gjorde att han var tvungen att bli ersatt. På grund av pandemin blev prisutdelningen också uppskjuten, men 2021 fick pristagaren Anna Netrebko ta emot sitt pris av en värdig ersättare, drottning Silvia!

Vägrade dyka upp på galan

Men det var ett år som drottning Silvia och prinsessan Madeleine inte var lika imponerad av polarpristagaren, och till och med vägrade medverka på galan. Det var 2014 som priset gick till rockstjärnan Chuck Berry, som har ett förflutet som vår drottning inte vill förknippas med.

År 1959 dömdes Chuck Berry till fängelse för trafficking, alltså människohandel. Drottning Silvia och prinsessan Madeleine arbetar mycket med stiftelsen World Childhood Foundation, och det gick inte ihop med Chuck Berrys dom.

– Jag ville inte skapa uppståndelse, jag kunde inte acceptera det. Jag var dock sedan på middagen för att hedra den andra pristagaren. Jag hoppas inte att detta har skadat Polarpriset, har Silvia sagt till Expressen.

Annons

Det var till en början okänt varför Silvia och Madeleine uteblev från galan, men dagen efter berättade hon om beslutet för Expressen, och det var inte heller ett lätt sådant.

– Ja, det var svårt för jag känner att jag inte ville förstöra något för pristagarna eller Polarpriset, men jag bara kunde inte, sa drottningen.

– Hela familjen var inblandad. Kungen respekterar det som jag står för och förstår det så väl. Det var ett familjebeslut och hoppas att alla respekterar det.

Det var inte full skara 2014, men förhoppningsvis ikväll!

Foto: TT

Annons