Drottning Sonja i hemsk kamp – Märtha Louise avslöjar

Drottning Sonja i hemsk kamp – Märtha Louise avslöjar

Drottning Sonja har genomgått en hemlig kamp i flera år. Nu har hennes familj avslöjat sanningen.
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga
Slå på ljud

Drottning Sonja växte upp i Lillehammer som Sonja Haraldsen. Hon träffade kung Harald, som då var prins, redan 1959. Kärleken mellan de två var järnstark redan från början.

Ändå dröjde det ända till mars 1968 innan de förlovade sig. Det kan tyckas märkligt i efterhand, men faktum är att kärleksparet mötte riktigt stort motstånd till en början. Många hade svårt att svälja att Sonja kom från en borgerlig bakgrund.

– De här åren var inte lätta. Att känna sig oönskad är ingen lätt känsla. Så det var väldigt tufft. All kritik som kom var inte lätt att hantera, har Sonja sagt.

Drottning Sonja i hemlig kamp

Drottning Sonja och kung Harald

Drottning Sonja och kung Harald fick kämpa länge för sin kärlek.

För Sonjas dotter, prinsessan Märtha Louise, har mammans kamp gött hennes egna feministiska ådra.

– Vi har långt kvar till jämställdhet. Jag har sett min mamma kämpa, för när hon kom till slottet fick de vänta nio år på att gifta sig för att hon inte varit aristokrat eller kom från en kunglig bakgrund, säger Märtha Louise till sajten Insider.

– Organisationen kring kungahuset var militärt driven och kvinnorna hade varit borta i flera år.

– Hon var inte ens accepterad i byggnaden.

"Hon kämpade"

Men Sonja la sig inte platt. Trots att hon till en början inte tilläts ha ett eget kontor, så såg hon till att införa jämställdhet i slottet. Enligt Märtha Louise är det hennes mammas förtjänst att hälften av de anställda inom hovet är kvinnor.

– Att se henne kämpa för jämställdhet, och hur hon tog några segrar här, åkte på några nitar där, och att min far stöttade henne, att se henne kämpa så länge att det till slut gav resultat, jag har lärt mig så mycket av henne, säger Märtha Louise.

– Det är en undermedveten grej hos oss alla. Vi förväntar oss fortfarande att vd:n ska vara en man, att läkaren eller kirurgen är en man och inte en kvinna.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning