Drottning Sonja: Jag har fått flera missfall

Efter nio år fick äntligen Sonja sin Harald. Men lyckan förbyttes snart mot sorg. Två år efter bröllopet fick hon missfall – något hon nu själv berättar om i en ny bok.

Vi är vana att se henne med ett leende på läpparna. En stark kvinna som är säker i sin roll som Norges drottning. Men i alla år har flera sorger och bedrövelser förföljt drottning Sonja.

Ny bok

I en ny bok, biografin “Dronningen”, berättar hon själv, med hjälp av författaren Ingar Sletten Kolloen om den tuffa tiden som kronprinsessa och senare drottning.
Ni kan läsa mer om boken här››

Förlorade sitt ofödda barn

Bland annat berättar drottningen om sorgen över sin syster som begick självmord och de två ofödda barn hon så tragiskt miste på 1970-talet. Den 29 augusti 1968, efter nio års kamp för sin och Haralds kärlek, fick hon äntligen gifta sig med sin prins. Sonja var givetvis överlycklig. Men bara en kort tid senare kom en stor prövning. Två år efter bröllopet fick Sonja missfall och förlorade sitt ofödda barn.

Prinsessan Märtha Louise.

Systern tog sitt liv

Vid ungefär samma tidpunkt dog också hennes syster Gry, 46 år gammal. Systern tog sitt eget liv.

– Som alla i familjen grubblar jag också om jag hade kunnat göra mer för Gry. Och svaret är alltid detsamma: Ja det är alltid mer man kunde ha gjort, berättar Sonja i boken.

Sonjas son kronprins Haakon med sin maka Mette-Marit.

En mening med allt

Året efter föddes Märtha Louise men mellan födseln av henne och Haakon fick Sonja ytterligare ett missfall. Inom loppet av 23 månader hade hon alltså förlorat två ofödda barn. Sonja hämtade då stöd i sin mors gamla motto:

– Det är inte hur man har det, det är hur man tar det. Och vi får inte glömma bort att Gud har en mening med allt.

En längre artikel om drottning Sonja och boken kommer i nästa nummer av Svensk Damtidning.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Mer pengar till norska kronprinsparet››