Drottning Sonja: Jag har fått flera missfall

11 okt, 2012, 10:22 
https://image.svenskdam.se/agneta-200x248.jpeg.jpg?imageId=5470953&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Agneta Nisbeth
Annons

Efter nio år fick äntligen Sonja sin Harald. Men lyckan förbyttes snart mot sorg. Två år efter bröllopet fick hon missfall – något hon nu själv berättar om i en ny bok.

Vi är vana att se henne med ett leende på läpparna. En stark kvinna som är säker i sin roll som Norges drottning. Men i alla år har flera sorger och bedrövelser förföljt drottning Sonja.

Annons

Ny bok

I en ny bok, biografin “Dronningen”, berättar hon själv, med hjälp av författaren Ingar Sletten Kolloen om den tuffa tiden som kronprinsessa och senare drottning.
Ni kan läsa mer om boken här››

Recept.se Nyhetsbrev

Förlorade sitt ofödda barn

Bland annat berättar drottningen om sorgen över sin syster som begick självmord och de två ofödda barn hon så tragiskt miste på 1970-talet. Den 29 augusti 1968, efter nio års kamp för sin och Haralds kärlek, fick hon äntligen gifta sig med sin prins. Sonja var givetvis överlycklig. Men bara en kort tid senare kom en stor prövning. Två år efter bröllopet fick Sonja missfall och förlorade sitt ofödda barn.

Annons

Systern tog sitt liv

Vid ungefär samma tidpunkt dog också hennes syster Gry, 46 år gammal. Systern tog sitt eget liv.

– Som alla i familjen grubblar jag också om jag hade kunnat göra mer för Gry. Och svaret är alltid detsamma: Ja det är alltid mer man kunde ha gjort, berättar Sonja i boken.

En mening med allt

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Året efter föddes Märtha Louise men mellan födseln av henne och Haakon fick Sonja ytterligare ett missfall. Inom loppet av 23 månader hade hon alltså förlorat två ofödda barn. Sonja hämtade då stöd i sin mors gamla motto:

Annons

– Det är inte hur man har det, det är hur man tar det. Och vi får inte glömma bort att Gud har en mening med allt.

En längre artikel om drottning Sonja och boken kommer i nästa nummer av Svensk Damtidning.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Läs även:

 

Annons