Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Sonja om tuffa tiden med kung Harald

19 okt, 2020, 11:00 
Kung Harald och drottning Sonja har genomgått en tuff tid. Här är drottningens egna ord.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 42?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 42?

Kung Harald och drottning Sonja har överlevt många pärser tillsammans. Inte minst på sista tiden, då den nu 82 år gamle Harald tvingats in på sjukhus med jämna mellanrum på grund av sin bräckliga hälsa.

– Jag har träffat honom på sjukhuset och det går bra. Så han är på benen snart, sa drottning Sonja efter att ha besökt sin make på Rikshospitalet i Oslo.

Men det norska kungaparet är vana vid att behöva kämpa i motvind. Faktum är att deras relation inleddes med en kamp.

Kung Harald låg inne på sjukhus

Detta finns skildrat i den nya boken "Kongen forteller", där Harald och Sonja finns intervjuade.

– Historien om Sonja och Harald är som ett filmmanus. Kunglig möter borgerlig, de kämpar för kärleken, möter motgångar, men får varandra till slut och lever lyckliga i resten av livet. Det skulle inte förvåna mig om det en dag blir spelfilm, har Se og hörs kungaexpert Anders Johan Stavseng sagt tidigare.

Annons

Sonja Haraldsen växte upp i Lillehammer och utbildade sig till sömmerska. Hon träffade Harald redan 1959, men det dröjde till mars 1968 innan de fick förlova sig. I Norge mötte de nämligen hårdnackat motstånd eftersom Sonja hade en borgerlig bakgrund.

Det här var en riktigt jobbig tid för Sonja. Hon beskriver sig själv som "villebråd", en person som dagligen fick utstå ifrågasättande från både pressen och allmänheten.

Drottning Sonja om sorgen och den tuffa tiden

– De här åren var inte lätta. Att känna sig oönskad är ingen lätt känsla. Så det var väldigt tufft. All kritik som kom var inte lätt att hantera, säger Sonja i "Kongen forteller".

Sonja behövde hitta ett sätt att hantera motståndet.

– Så jag skapade mitt eget mantra: De ska inte få förstöra mig fullständigt. Men jag kände mig ganska liten och otrygg. Jag visste att alla tyckte saker om mig. Till slut gick det ju bra, säger Sonja.

Annons