Drottning Sonjas starka känslor efter tragedin: ”Gjorde ett enormt intryck”

Drottning Sonjas starka känslor efter tragedin: ”Gjorde ett enormt intryck”

Lise Åserud
Norska kungaparet besökte under söndagen Gjerdum, den ort där ett jordskred skördat minst sex människoliv, och det var bitvis starka känslor.
Har du koll på norska tronföljden?
Slå på ljud

Den stora tragedin i Gjerdum har dominerat nyheterna i Norge den senaste veckan, efter att ett allvarligt jordskred dragit med sig landmassor och hus i ett fruktansvärt ras. Fem personer har hittills bekräftats avlidna och räddningsinsatserna fortgår under söndagen för att hitta de sista personerna som fortfarande saknas.

Redan i sitt nyårstal adresserade kung Harald situationen och under söndagen besökte de orten tillsammans med kronprins Haakon för att ge sitt stöd till de 7000 invånare som bor där samt alla räddningsarbetare, som arbetat outtröttligt i flera dagar.

LÄS MER: Kung Haralds panik – alla i familjen har drabbats

kung harald sdrottning sonja

Kung Harald och drottning Sonja besökte Gjerdum för att stötta invånare och räddningstjänstarbetare.

Lise Åserud/TT

– Jag har svårt att finna ord för det som hänt, för det här är helt förfärligt. Vi har hört så starka berättelser från de som tvingade fly från sina hem och till och med drogs med när jordskredet inträffade. Allt var kaos och de visste inte vad som var upp och ner. Att de klarade sig är ett under, säger kung Harald under pressträffen enligt Aftonbladet.

Drottningen fick hålla tillbaka tårarna

Kungaparet fick tillsammans med kronprins Haakon prata med de som lett räddningsarbetet och fick veta allt om de insatser de har gjort sedan olyckan. Drottning Sonja var märkbart berörd och fick hålla tårarna tillbaka under pressträffen.

kronprins haakon kung harald gjerdum jordskred

Kung Harald, kronprins Haakon och drottning Sonja tände ljus i Gjerdums kyrka för att hedra dödsoffren i jordskredet.

Lise Åserud/TT

– Det är en stor medmänsklighet som genomsyrat allt vi mött i dag. Det är skakande vittnesmål, men alla är glada att de lever. Alla är förfärligt ledsna för grannar som de förlorat, säger drottningen.

Över 1000 personer har evakuerats från sina hem, många av de fick själva kämpa för att komma undan rasmassorna. Runt om i landet sluter norska befolkningen upp för att hjälpa till.

– Jag är imponerad över hela Norge som skänker kläder, förnödenheter och hjälper till. Alla är med. Det tycker jag tyder på en stor medmänsklighet och väldigt värmande och imponerande. Vi står starka som folk. Jag har i dag lärt mig att vi ska ta vara på det vi har här och nu, säger drottning Sonja.