Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Victoria - överlevde sju mordförsök och friade till sin kusin

06 jan, 2018, 14:12 
AvRed Aktionen
Victoria satt på tronen i 63 år, hon födde nio barn och överlevde sju mordförsök. Här är historien om den brittiska drottningen med skinn på näsan.
Annons

Av: Sara Palmkvist Foto: IBL

Att Alexandrina Victoria skulle bli drottning var inte givet när hon föddes den 24 maj 1819 på Kensington Palace i London. Hennes pappa, prins Edward, var fjärde sonen till regerande kung George III och flera manliga släktingar stod därmed före henne i tronföljden.

Men den ene efter den andre dog, hennes pappa Edward i sviterna av en lunginflammation när Victoria bara var åtta månader gammal, och de släktingar som fortfarande var kvar i livet var inte legitimerade (utomäktenskapliga) att ta över tronen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Queen Victoria och prins Albert med fem av sina barn.

Så när Victorias farbror kung William IV avled den 20 juni 1837, blev det den då 18-åriga Victoria som fick efterträda honom. Åtta dagar senare kröntes hon till drottning. Bland det första Victoria gjorde var att överge sitt namn Alexandrina.

Annons

Dessutom krävde hon ett eget sovrum, fram till dess hade hon nämligen behövt dela rum med sin överbeskyddande mamma, Victoria av Sachsen-Coburg-Saalfeld, syster till kung Leopold I av Belgien.

Kung William IV hade velat att Victoria skulle gifta sig med prins Alexander av Nederländerna, men det accepterade inte Victoria. Hennes hjärta klappade nämligen för en kusin på moderns sida, Albert av ­Sachsen-Coburg-Gotha, som av Victoria ansågs vara ”otroligt vacker”.

Och intresset var ömsesidigt. Eftersom Victoria var monark var det hon som fick fria och den 10 februari 1840 hölls vigseln mellan dem i det kungliga kapellet i St James Palace. Victoria bar en vit satinklänning med ett fem meter långt släp, något som möttes med förvåning eftersom kungligheter på den tiden ofta gifte sig i färgglada klänningar.

Annons

Albert var en duglig statsman och han blev inte bara Victorias make utan även hennes förtrogne rådgivare. Direkt efter bröllopet blev han medlem av det Hemliga rådet, ett politiskt rådgivande organ i Storbritannien underställt den brittiska monarken, där han snart fick stort inflytande.

Victoria och Albert fick nio barn, fem flickor och fyra pojkar.

Queen Victoria regerade mellan 1837 och 1901.

Mellan den äldsta prinsessan Victoria, även kallad Vicky, och den yngsta Beatrice var det 17 år. Men den stora barnaskaran till trots har drottning Victoria beskrivits som allt annat än moderlig. Enligt den brittiska BBC-dokumentären ”Queen Victorias children” så ska Victoria ha avskytt att vara gravid, ha drabbats av förlossningsdepression och inte velat amma sina barn.

Annons

Som mamma ska hon ha varit dominant och krävande, något som verkar ha gått i arv eftersom detta är precis vad Victoria beskyllde sin egen mamma för att vara.

Hon var 152 cm lång och enormt envis!

Flera av Victorias och Alberts barn gifte in sig i andra europeiska kungahus, vilket gör att många av dagens kungligheter har släktskap till varandra. Deras sjunde barn, prins Arthur, var pappa till Margareta, som gifte sig med Gustaf VI Adolf och därmed är farmor till Sveriges kung och mormor till drottning Margrethe av Danmark. Drottning Margrethe och kungen är alltså, och som de flesta vet, kusiner.

Drottning Victoria överlevde sju mordförsök. Det första inträffade när hon var gravid med första barnet och tillsammans med Albert åkte häst och vagn i London. En man vid namn Edward Oxford sköt då två skott mot kungaparet men missade.

Drottning Victoria med Albert och familj.

Edward Oxford greps och anklagades för högförräderi men dömdes till mentalvård. Åren efter det försökte sedan sex personer vid olika tillfällen skjuta drottningen, men alla misslyckades.

Annons

Victoria visade sig vara av segt virke. I 63 år regerade hon som drottning, vilket gör henne till den regent som suttit längst på tronen näst efter nuvarande drottning Elizabeth som hittills suttit 65 år.

De sista drygt 20 åren var Victoria även kejsarinna av Indien, en titel hon erhållit från premiärminister Benjamin Disraeli. Victoria belönade premiärministern för detta genom att skynda på hans utnämning till earl.

Queen Victoria öppnar parlamentet 1847.

Den sista kejsaren över Indien var Victorias barnbarnsbarn kung George VI som 1948 själv avsade sig titeln efter att Indien året innan hade blivit självständigt från Storbritannien.

År 1861 dog Victorias älskade make Albert, vilket lämnade henne helt förkrossad. Efter Alberts död gick Victoria enbart klädd i svart och det sägs att hon de kommande 41 åren fram till sin död lade fram hans kläder på sängen i Windsor Castle.

Annons

På grund av hennes långvariga och starka sorg fick hon smeknamnet ”änkan i Windsor”. Victorias nya förtrogne blev hennes skotske betjänt John Brown. Det gick rykten om att de efter Alberts död skulle haft ett kärleksförhållande, men några konkreta bevis för detta finns inte.

Victorias barn samt flera politiker ogillade dock John Browns inflytande över drottningen.

En målning från bröllopet mellan drottning Victoria och prins Albert, 1840.

Den 22 januari 1901 avled drottning Victoria, 81 år gammal. Med sig i kistan fick hon, enligt eget önskemål, en av prins Alberts morgonrockar samt en hårlock från John Brown. Victoria ligger begravd på Frogmore i Windsor.

Annons

Under Victorias tid på tronen växte det industriella Storbritannien och seglade upp i toppen som världens mäktigaste nation. Drottningen deltog gärna och aktivt i regeringsarbetet och hade ofta väldigt bestämda åsikter.

Victorias popularitet hos folket pendlade kraftigt men säkert är att hon var en kort kvinna, endast 152 centimeter lång, med en enorm makt och envishet. Hon gifte sig med den hon behagade, hon bar vitt på sitt bröllop (eftersom hon ville det) och hon deltog aktivt i det politiska livet. Eller som hon själv uttryckte det: ”Det viktiga är inte vad de tycker om mig, utan vad jag tycker om dem.”

Annons