Drottningen kallar till krismöte – kräver svar av Harry

Elizabeth kallar Harry till krismöte.

Drottning Elizabeth har kallat till toppmöte på vinterslottet Sandringham. Kungafamiljens nyckelfigurer kommer vara på plats – för att förhandla om Harrys framtid.


Harry har med sitt beslut om att ta avstånd från kungafamiljen försatt brittiska hovet i kris.

Nu har drottning Elizabeth bestämt sig för att räta på skeppet. Hon kallar alla kungahusets toppnamn till ett möte som ska ske imorgon på slottet Sandringham.

Prins Charles, prins William och prins Harry kommer vara på plats, enligt BBC. Meghan ansluter via telefon från Kanada.

Tillsammans ska familjen diskutera Harrys framtid. Ingen verkar ha några förhoppningar om att krisen ska redas ut under mötet – snarare kommer det vara ett första steg mot en lösning.

Svåra frågor har uppstått

Harrys och Meghans val har kastat hovet i okända vatten. Ingen vet hur deras framtida relation till kungafamiljen kommer se ut.

Den svåraste frågan som uppstått handlar om pengar. Om prinsparet flyttar utomlands, som de sagt att de hoppas, blir det snårigt att reda ut hur de ska beskattas.

Ett annat frågetecken handlar om vad för slags arbetsuppgifter Harry och Meghan kommer fortsätta att utföra för kungahuset. De önskar nämligen behålla sina titlar och vissa av sina åtaganden.

BBC:s hovkorrespondent Jonny Dymond skriver i en analystext:

“Att repa upp det befintliga förhållandet mellan prinsparet och hovet blir komplicerat – men det kommer bli ännu svårare att skapa en ny relation, en som håller.”

“Det finns en stark önskan om att få detta gjort. Men överenskommelsen måste också vara robust och genomförbar. Familjen är i färd med att skapa ett prejudikat för framtiden – ett tillvägagångssätt som kommer sträcka sig långt in i framtiden och gälla för andra medlemmar av kungafamiljen.”