Drottningen säger ordet väninnan Angela Kelly väntat på – länge

Drottning Elizabeth

Så har drottning Elizabeth äntligen sagt ja till sin nära väninna och designer, Angela Kelly, att få ge ut boken alla modeintresserade rojalister längtar efter. Den kommer också avslöja detaljerna i de båda kvinnornas unika relation. Men vem är hon egentligen – Angela Kelly?

Drottning Elizabeth har nu givit sitt samtycke till att hennes personliga designer och nära förtrogna, Angela Kelly, får ge ut sin bok, som inte enbart handlar om kungligt mode utan även om hennes erfarenheter i arbetet med den brittiska monarken. Boken, som publiceras i oktober, har titeln “The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe”. Texten innehåller charmiga anekdoter och foton som aldrig förr visats. Tidigare har Angela Kelly skrivit “Dressing the Queen:The Jubilee Wardrobe”. Här får man följa hur drottningens garderob inför diamantjubileet skapas. Boken följer hela den kreativa processen från skisser och tyger till de färdiga klädesplaggen och accessoarerna.

Angela Kelly

Det förtroliga samarbetet mellan Elizabeth och hennes assistent har inte alltid setts med blida ögon av en del andra i personalstaben. Angela Kelly har uppfattats som viktig och dryg och kallats för drottningens grindvakt. Men de flesta i personalen stöttar henne och menar att påhoppen på lojala och pålitliga Angela är ogrundade.

Drottningens härliga humor

De arbetar alla ihop som ett team. Det går dock inte att komma ifrån att Angela Kelly och drottning Elizabeth trivs mycket bra med varandra. När de arbetar tillsammans ensamma, hör andra ur personalen deras gemensamma skrattsalvor som ekar genom korridoren. Drottningen har en fantastisk humor och en förmåga att imitera, inklusive Angelas Liverpooldialekt som hon aldrig gjort sig av med.

Drottning Elizabeth

Angela Kelly började sitt arbete på slottet av en tillfällighet. Hon var hushållerska hos Sir Christopher Mallaby, som var brittisk ambassadör i Tyskland. När drottningen och prins Philip var på besök i hans bostad i Berlin, började de småprata med Angela, och hon berättade då om sina planer att återvända till England.

Angela Kelly har stigit i graderna

Några månader senare fick hon ett telefonsamtal, där hon erbjöds en tjänst som som en av drottningens påkläderskor. Med åren har hon stigit i graderna och har nu fått titeln Personlig assistent och ansvarar för drottningens garderob, smycken och insignier.

Angela Kelly

Deras vänskap är onekligen unik. Angela Kelly är uppvuxen i ett radhus i ett kommunalt bostadsområde i Liverpool. Fadern var hamnarbetare och modern sjuksköterska. Hon utbildade sig till modedesigner, damskräddare och modist. På egen hand har hon omvandlat drottningens tantiga garderob och gjort henne till en stilikon.

Elizabeth II

Under tiden som anställd har hon följt med mellan de olika slotten och på utlandsresor. Hennes uppdrag har varit att se till att drottningen är perfekt klädd i alla sammanhang och att göra livet lättare för henne, eftersom hon är så upptagen. Angela Kelly har berättat att Elizabeth är mycket kunnig. Hon uppskattar sin assistens åsikter. Men det är alltid hon som fattar det avgörande beslutet till sist.

Konsten att krama ett tyg

Drottningen har lärt ut hur man ska krama ett tyg för att se om det skrynklar sig mycket, och hur nederkanten på kappor och eller klänningar ska bli nedtyngda för att undvika pinsamheter när det blåser.

Foto TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: