Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Drottningen skakad av beskedet om familjen: ”Kom helt oväntat”

Drottning Margrethe

Vad är det som händer i den danska kungafamiljen? Dagens besked kom helt oväntat – och det är ett hårt slag mot drottning Margrethe.

Allt om Danmarks kungahus!
Slå på ljud

Den danska kungafamiljen är ju inte riktigt som vår egen svenska. Margrethe har alltid intagit en mer konservativ kunglig linje och håller hårdare på traditionerna än sin kusin kung Carl Gustaf.

Och till dem hör att Danmarks prinsar ska ha militära titlar, och kunna bära paraduniform i högtidliga officiella sammanhang.

LÄS MER: Kungafamiljens oväntade besked – han kliver av och vägrar säga varför

Danska kungafamiljen

Det är så här det har sett ut genom åren, med Danmarks prinsar i paraduniform.

Foto: TT

Inte konstigt att krocken med barnbarnen Felix, 19, och Nikolai, 22, och deras tankar om hur livet ska levas då blir rätt så hård. Och att besvikelsen nu lär vara stor över att de har kraschat ut ur sina militärutbildningar med buller och bång – båda två.

I prins Felix fall efter bara en månad på Arméns officersskola.

– Det är väldigt överraskande, och det visar ett kungahus i förändring, säger den danske historikern Lars Hovbakke Sørensen till tidningen BT.

Och historikern Michael Bregnsbo säger:

– Det är helt klart ett markant brott mot traditionen. Tidigare var det en självklarhet att man som manlig medlem av kungafamiljen gjorde militär karriär. Och det spelade ingen roll om man hade lust eller inte.

Prins Felix

Prins Felix vid studenten i juni. I början på hösten, efter att militärutbildningen startat, dök han plötsligt upp helt helt oigenkännlig, med snaggat hår. Och nu har han alltså fått nog.

Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

Prins Felix lämnar – det händer nu

Det danska hovet vägrar att kommentera ytterligare, men prins Felix mamma grevinnan Alexandra är tydlig med att hennes son har sina skäl:

– Militärutbildningen låg helt enkelt inte för honom och därför har han bestämt sig för att hoppa av. Nu ska han i lugn och ro ta reda på vad han vill göra framöver, säger hon till BT genom sin presstalesperson Helle von Wildenrath Løvgreen.

Prins Joachim Prins Felix Grevinnan Alexandra Prins Nikolai 2021

Att Felix nobbar den militära karriären svider extra mycket eftersom pappa Joachim är dansk försvarsattaché i Paris. Men mamma Alexandra försvarar beslutet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

LÄS MER: Läkarnas ord om prins Joachim – efter stroken

LÄS MER: Grevinnan Alexandra om skilsmässan: ”Det var ren överlevnad”

LÄS MER: Nya bilden avslöjar: Den privata sidan av Margrethe

Foto: TT.